Vad är utomkvedshavandeskap?

14054
utomkvedshavandeskap

När ett befruktat ägg ska vandra genom äggledaren kan det hända att det fastnar på vägen, graviditeten uppstår med andra ord utanför livmodern, detta kallas för utomkvedshavandeskap.

Oftast beror komplikationen på en skadad äggledare. Andra bakomliggande orsaker kan vara Klamydia, graviditet trots spiralanvändning, blindtarmsinfektion, endometrios, bukoperation eller att man tidigare drabbats av utomkvedshavandeskap.

När ägget fastnar i äggledaren och börjar växa där orsakar det stora smärtor och kräver oftast operation.

Vid utomkvedshavandeskap upplever man generellt normala graviditetssymtom den första tiden men kring vecka 5 och 6 ger det blödningar och magsmärtor som känns långt ner i magen eller i den ena sidan.

Det kan hända att äggledaren brister och då kommer man även känna sig yr, svimfärdig och kallsvettig då det blir en större blödning i magen. Det är viktigt att få vård direkt!

Det befruktade ägget som fastnat i livmodern har ingen möjlighet att utvecklas, dock påverkar ett utomkvedshavandeskap generellt inte chanserna för att bli gravid igen i framtiden. Den äggledare där ägget fastnat kan antingen vara borttagen i samband med utomkvedshavandeskapet eller bli ärrig om den är kvar, men eftersom det finns en äggledare till finns alla chanser till att bli gravid på nytt.