Ungefär 1 av 65 förlossningar är en tvillingförlossning. Frekvensen flerbarnsfödslar har ökat något i pågrund av IVF behandlingar.
Oftast upptäcks det att man väntar tvillingar vid ultraljudsundersökningen som görs någon gång mellan vecka 12 och vecka 18. Om ultraljudsundersökningen inte är gjord och magen någon gång i vecka 20 till 25 börjar växa till kraftigare än normalt kan man börja misstänka tvillingar.
En fjärdedel av tvillingarna är enäggstvillingar. Det innebär att ett ägg har befruktats av en spermie och att ägget strax efter befruktningen har delat sig i två delar. Enäggstvillingar har identiskt lika genetisk uppsättning. De är av samma kön och har samma blodgrupp.
Tvåäggstvillingar kommer ur varsitt ägg som befruktats av varsin spermie. Barnen behöver inte vara mer lika än vilka syskon som helst. Genomsnittslängden för tvillinggraviditet är 37 veckor, jämfört med normala 40 veckor. Förlossningen startar tidigare pga den kraftigare utspädningen av livmodern.
Att båda barnen ligger i huvudläge är det vanligaste och då finns inga hinder för en vanlig förlossning. För övrigt avgör barnens storlek, fosterläge och tidigare förlossningar om man rekommenderar kejsarsnitt.