Alla som föder barn känner av smärta i högre eller lägre utsträckning. Hur låg eller hög smärttröskel man har är väldigt individuellt. Forskning har visat att både psykiska och genetiska faktorer spelar in för hur mycket man står ut med.
Kvinnor som mått psykiskt dåligt under graviditeten tenderar att uppvisa en högre känslighet för smärta än de som mått bra, men det finns också de som mått väldigt bra och ändå behöver lindra smärtan på något sätt.
Tidigare jobbiga erfarenheter av förlossningar kan också orsaka extra smärta då man byggt upp en rädsla för själva smärtan som i sig resulterar i att det gör ondare.
Många gravida kvinnor får dessutom höra och läsa om skräckupplevelser och otrevliga beskrivningar av hur smärtan känns. Faran i detta är att det som upplevs som olidligt för en, kan upplevas som genomförbart för andra. Om man redan från början fått uppmålat ett scenario är det naturligt att dessa föreställningar införlivas om man inte har något annat att jämföra med.
Viktigt att veta är också att olika typer av smärtor har olika karaktär. All smärta känns inte likadan. Den som reagerar kraftigt på t.ex. en brännskada kanske inte reagerar lika stark på en invärtes smärta och vice versa. Förlossningssmärtan är en blandning av många olika typer av smärtor och styrs således inte bara av en enda faktor.
Ibland talas om att inställningen skulle vara avgörande för smärtupplevelsen. I viss mån kan detta stämma, om kvinnan redan från början har en hög smärttröskel i kombination med en viss typ av gener. I andra fall går det inte alls att styra över hur ont det gör.
Inför din förlossning är det en god idé att ta reda på vilka alternativ som finns om det blir aktuellt med smärtlindring för just dig. Det är bra att vara påläst och veta vad som kan sättas in när.
Ibland är det för sent för en viss typ av smärtlindring, och ibland kanske den inte ens behövs.
Skriv ner allting i din förlossningsplan och ha med dig till sjukhuset när det är dags. Tala också om för den som följer med dig, hur du vill ha det eftersom du själv kanske inte är kapabel att förmedla dina önskningar när du har väldigt ont.
Ta också reda på vilka biverkningar de olika medlen ger dig och ditt barn, och hur du ställer dig till det.
Läs även: Förvärkar