Slempropp

slempropp

25999
slempropp
slempropp

Vad är slemproppen och hur ser den ut?

Slemproppen är någon fantastiskt som kroppen skapar som skydd åt det växande fostret. De flesta har dock aldrig hört talas om någon slempropp förrän det att de blir gravida. Den förknippas ofta med ett tidigt tecken på att det är dags att föda barn.

I denna artikel går vi igenom vad en slempropp är, hur den ser ut och vad som händer när den lossnar.

Vad är en slempropp?

Slemproppen är egentligen inte unik för den som är gravid. Alla kvinnor har en slempropp. Slemproppen hittar du runt livmodermunnen där det alltid finns slem, men när du är gravid är detta tjockare. Detta slem skyddar fostret, likt en kork, mot uppåtstigande infektioner och bakterier. Redan i vecka 4 kan man vid en gynekologisk undersökning se det förändrat slemmet som blir till slemproppen. Slemmet skapas i körtlarna i livmodertappen.

Slemproppen har lossnat

Att slemproppen lossnar är ofta ett tecken på att förlossningen är nära. Orsaken till varför din slempropp lossnar är för att livmodertappen gör sig redo för förlossningen genom att mjukna, förkortas och öppna sig, vilket leder till en ökad mängd flytning och att slemproppen kan lossna. Det är dock inte alls säkert att du märker att slemproppen lossnar.

När lossnar slemproppen?

Din slempropp kan lossna allt från flera veckor innan  förlossningen till att lossna precis innan (eller under). Oftast är det ett tecken på att förlossningen närmar sig, men man kan inte exakt veta hur långt det är kvar till du faktiskt kommer att föda barnet.

Slempropp utseende

Hur ser då slemproppen ut? Utseendet varierar och många kvinnor blandar ihop slemproppen med vanliga flytningar. Detta är inte konstigt då den både kan lämna kroppen som slem som påminner om flytningar och som en hel slemklump (slempropp). Det förstnämnda är helt enkelt svårt att skilja från den ökade mängd flytningar som äger rum under graviditeten. Slemproppen kan också lossna i omgångar och komma ut bitvis i omgångar. Du kan märka detta som små klumpar blandat med flytningarna.

Ofta beskrivs en slempropp som rosafärgat slem eller som genomskinligt slem med eventuellt ett par droppar blod. Den beskrivs ibland även som en gelépropp eller en trådig flytning. Slemproppen är ofta lite segare och mer geléaktig än de vanliga flytningarna.

Tänk på detta – slemproppen

När slemproppen lossnat så ska du undvika att bada i bassänger eller jacuzzis eller andra offentliga bad. Det är dock ingen fara att bada i sitt eget badkar.

Ska jag åka till förlossningen?

Har din slempropp lossnat så behöver du varken ringa till förlossningen eller åka in. Det är helt ofarligt att den lossnar och det kan fortfarande dröja flera dagar eller veckor tills det är förlossningsdags. Om slemproppen lossnar och du samtidigt känner förlossningsvärkar så kan det dock vara aktuellt att ringa till förlossningen. Om du i samband med att slemproppen lossnar får en blödning som är kraftig så ska du också genast kontakta/åka till sjukhuset. Om detta händer så ska du helst åka in liggande.