SF-mått

16380

Var i onsdags och mätte mitt Sf-mått för första gången i denna graviditeten. Hade, som misstänkt, ett mått på 27 vilket var lite större än normalt så ett extra besök bokades in. När jag var gravid med min första låg jag på undre kurvan under hela graviditeten. Med min andra låg jag över och hann aldrig på extrabesöket innan jag blev inlagd men vet att när jag var i v 26 var jag lika stor som om jag hade varit i v 29.

Vad är då ett sf-mått? Sf står för Symfys/Fundus och mäts med ett vanligt måttband av barnmorskan. Hon mäter avståndet mellan blygdbenet (symfysen) och livmoderns överkant (fundusen). Livmodern växer i det stora hela likadant hos alla gravida och man mäter detta för att ha lite koll på avvikelser! Är avståndet ovanligt stort kan det, som i mitt fall med Eveleen, finnas för mycket fostervatten. Är den ovanligt liten kan man behöva kontrollera, via ultraljud, tillväxten på bebisen.

20160928_111141Blev ordentligt nojig igår på jobbet. Förmodligen pga mvc-besöket o sfmåttet dagen innan. Men jag var helt säker på att något inte stod rätt till och att bebisen inte rörde sig som den brukar. Brukar nämligen vara riktigt aktiv och ägna många minutrar på att försöka få sönder mina revben,  göra hål i huden eller använda min urinblåsa som en studsmatta. Men igår var den lugn. Kan dock berott på att jag själv studsade omkring på jobbet i 9 timmar och inte hade mycket vila. Idag har den iaf boxats ordentligt därinne igen 🙂