Profylax / Psykoprofylax

Profylax

11935

Vad är profylax?

Ordet profylax betyder egentligen ”förebyggande åtgärd” och används i olika medicinska sammanhang. När man pratar om profylax under graviditeten så avser man en metod som bland annat innehåller andningsteknik för att lättare slappna av under förlossningsarbetet.

Profylax vs psykoprofylax

I förlossningssituationer används Psykoprofylax, i vardagligt tal förkortat till bara Profylax.

Psykoprofylax är en teknik som berör både andning och tanke, och var väldigt populär för ett par årtionden sen. Populariteten dalade under lång tid och har förknippats med en förlöjligad bild av blivande föräldrar som flåsar i kapp på Profylaxkurser.

På senare år har trenden dock vänt och numer instruerar många barnmorskor återigen i hur man andas på bästa sätt när det gör som allra ondast, samt att lära sig slappna av under kritiska ögonblick. Det finns också en hel del kurser runtom i landet som lär de blivande föräldrarna vad Psykoprofylax handlar om. Att gå kurser online blir också mycket vanligare och är väldigt uppskattat.

Tekniken går ut på att förbereda sig både mentalt och fysiskt inför förlossningen. Man övar på hur man andas på rätt sätt vid olika typer av smärtor, hur man kan andas för att undvika bristningar i utdrivningsskedet med mera. Även den som ska närvara vid förlossningen kan ha nytta av att lära sig psykoprofylax. Dels kommer han eller få vara som en coach till den födande kvinnan och dels kan även han eller hon själv behöva andas rätt för att slappna av. En förlossning är nämligen mentalt och fysiskt påfrestande även för den som står vid sidan av, om än på ett annorlunda sätt.

Positiva effekter av Psykoprofylax:

  • Förbättrad syresättning för både mamma och barn
  • Smärtan kan bli enklare att uthärda
  • Du orkar längre tack vare förminskad mjölksyrebildning i musklerna och livmodern
  • Närvaron ökar och därmed glädjen och samarbetet med barnmorskan
  • Minskad risk för bristningar, syrebrist och till och med akut kejsarsnitt

Tips: Här hittar du en bra och prisvärd onlinekurs i profylax. Just nu får du 20% rabatt på kurser på Föräldrautbildning.se om du anger koden “gravid19“.

Profylaxandning

Många har sett filmklipp på gravida som genomför profylaxandning – djupa andetag genom nästan, håll andras och blås ut genom munnen. Andningen sker snabbare och mer explosivt när värkarna ökar i styrka. Det kan verka lätt, men det är det inte. Att utnyttja den maximala effekten av profylaxandring kräver tid och träning. Ska du gå en en kurs så se till att göra det i god tid gärna runt vecka 30.