Psykoprofylax

2802

Ordet profylax betyder egentligen ”förebyggande åtgärd” och används i olika medicinska sammanhang.

I förlossningssituationer används Psykoprofylax, i vardagligt tal förkortat till bara Profylax.

Psykoprofylax är en teknik som berör både andning och tanke, och var väldigt populär för ett par årtionden sen. Populariteten dalade under lång tid och har förknippats med en förlöjligad bild av blivande föräldrar som flåsar i kapp på Profylaxkurser.

På senare år har trenden dock vänt och numer instruerar många barnmorskor återigen i hur man andas på bästa sätt när det gör som allra ondast, samt att lära sig slappna av under kritiska ögonblick. Det finns också en hel del kurser runtom i landet som lär de blivande föräldrarna vad Psykoprofylax handlar om.

Tekniken går ut på att förbereda sig både mentalt och fysiskt inför förlossningen. Man övar på hur man andas på rätt sätt vid olika typer av smärtor, hur man kan andas för att undvika bristningar i utdrivningsskedet med mera. Även den som ska närvara vid förlossningen kan ha nytta av att lära sig psykoprofylax. Dels kommer han eller få vara som en coach till den födande kvinnan och dels kan även han eller hon själv behöva andas rätt för att slappna av. En förlossning är nämligen mentalt och fysiskt påfrestande även för den som står vid sidan av, om än på ett annorlunda sätt.

Positiva effekter av Psykoprofylax:

  • Förbättrad syresättning för både mamma och barn
  • Smärtan kan bli enklare att uthärda
  • Du orkar längre tack vare förminskad mjölksyrebildning i musklerna och livmodern
  • Närvaron ökar och därmed glädjen och samarbetet med barnmorskan
  • Minskad risk för bristningar, syrebrist och till och med akut kejsarsnitt