Problem med anal och underliv efter förlossningen

24219
Problem anal underliv förlossning

En förlossning är en stor påfrestning för kvinnans kropp och de flesta drabbas av någon form av besvär. Vanligt är små och stora skinnpåsar vid analen. Även kvinnor som spruckit i underlivet kan lida av besvär.

Skinnpåsar vid analen – Hemorrojder

Att efter förlossningen drabbas av skinnpåsar runt analen är inte konstigt, då det är en av Sveriges vanligaste åkommor. Termen för detta är Hemorrojder. Hemorrojder är vanligt förekommande även hos gravida och det bildas utifrån trycket när det uppstår krafter nedåt i kroppen. Vid förlossningen blir dessa påfrestningar än större och det är därför vanligt med Hemorrojder efter man fött barn. Skinnpåsarna kan sätta sig både innanför öppningen, men de kan också mycket väl hänga utanför. Ofta gör det ont och det kan blöda när man går på toaletten. Ett tips är att ta lite olja på fingrarna och stoppa in de skinnpåsar igen som hänger utanför. Att hålla något kallt mot rumpan kan också göra att det känns lättare då kyla gör att blodkärlen drar ihop sig.

Sprickor i underlivet

Under förlossningen händer det att kvinnan spricker i underlivet. Ibland är det endast lite och kan snabbt sys med ett par stygn. Ibland krävs det en större åtgärd, men detta är trots allt relativt ovanligt. Har sprickan uppstått intill ändtarmen kan det upplevas som extra jobbigt. Om detta är fallet är det viktigt att hålla god hygien och spola vatten på såret vid toalettbesök för att minska risken för inflammation. Att bli hård eller trög i magen när man lider av dessa problem upplevs ofta som extra jobbigt. Se till att äta gott om fibrer och dricka vatten så att tarmarna får arbeta ordentligt. Även fett är bra för att mjuka upp avföringen.

Kämpigt att kissa

Efter förlossningen så upplever många kvinnor att det kan vara besvärligt att kissa. Även urinläckage är vanligt. Försök att gå på toaletten och kissa relativt snart efter förlossningen. Inkontinens är dock vanligt och hela 20% av alla kvinnor drabbas efter förlossningen. För att minska risken bör du dagligen göra ett antal knipövningar som du får på förlossningen.

Läs även: sugklocka vid förlossningen