Precis gravid och har tusen frågor!

4882
Orolig gravid

Precis gravid och har tusen frågor!

Jag och min sambo har försökt att få barn sedan i somras och nu är jag äntligen gravid! Är jätteglad!!!! Ska till barnmorskan på inskrivning den 11 januari men har kommit på en del frågor jag gärna skulle vilja ha svar på innan om det är möjligt. Vad gör man på inskrivningen hos barnmorskan? Hur vanligt är det med missfall? Har läst att risken för missfall minskar avsevärt efter v. 13. Jag är endast i v. 8 men tänkte berätta den glada nyheten för familj och vänner ganska snart (1-2 v). Är det dumt tycker du? Är 26 år och helt frisk…. Är det ok att ta en värktablett (Reliv) någon gång om jag får värk eller bör jag avstå det? Jag skulle aldrig dricka alkohol nu när jag är gravid men innan jag visste att jag var gravid, för 2 v sedan, delade jag och min pojkvän på en flaska vin och jag tog även ett glas starkglögg på lucia. Kan detta ha påverkat fostret något? Är kanske en dum fråga men eftersom jag är så emot alkohol under graviditet blir jag ju lite ”nojjig”….. Är det något mer man bör tänka på så här i början? Har läst om vad man ej bör äta under graviditeten på gravid.se så det tror jag att jag har hyfsad koll på……

Många av dina frågor finns besvarade här på sajten. Surfa runt ordentligt t ex Gravidtetskalendern och under Graviditeten har du MVC information mm. Angående missfallsfrekvens så ligger den på ca 2% i v.13. Känns det rätt att berätta för omvärlden så gör det. Om något skulle gå snett (-Jag säger OM ) så har du ju desto mer stöd. Värktabletter du skall hålla dig till är sådana som har paracetamol som verkningssubstans t ex Reliv, Panodil och Alvedon. Om andra läkemedel blir aktuella hör alltid med din mvc-barnmorska eller apoteket. Jag tycker inte du skall oroa dig för vinet du drack mycket tidigt i din graviditet, men undvik det nu.
Barnmorskan Therese