Personalen

5565

Oftast jobbar barnmorskan tillsammans med en undersköterska men det kan likväl vara två barnmorskor som jobbar ihop med eller utan undersköterska. Det finns variationer mellan olika förlossningskliniker, men minst en barnmorska kommer vara med dig under hela tiden.

I början kommer han eller hon titta in till dig lite då och då men under själva utdrivningsfasen är du aldrig ensam. Eftersom även barnmorskor jobbar enligt bestämda arbetstider kan det mycket väl hända att en barnmorska avlöser en annan under tiden. I så fall får du veta om detta i förväg. Om du inte skulle trivas med din barnmorska har du rätt att be om att få byta till en annan om det finns möjlighet. Kom överens med den som följer med dig om hur ni ska lägga fram detta önskemål om en sådan situation skulle uppstå.

Det är din förlossning, och kanske den största händelse du någonsin kommer vara med om. Det är viktigt att personkemin stämmer när hela förlossningen handlar väldigt mycket om samarbete och kommunikation mellan dig och barnmorskan. Därför har du all rätt att få dina önskemål uppmärksammade om du inte känner dig bekväm med personalen.

På en del större sjukhus händer ofta att du blir tillfrågad om studerande får lov att närvara under din förlossning. Detta är helt upp till dig själv och kan vara bra att ha tagit ställning till i förväg.

Vid behov att ryggbedövning kommer du få denna av en narkosläkare. Vid komplikationer kan du även få komma i kontakt med andra läkare beroende på vad som behövs.