Nidblödning

Nidblödning

68356
Nidblödning
Nidblödning

Nidblödning – en blödning tidigt i graviditeten

När det befruktade ägget fäster i livmoderväggen kan det uppstå en minimal blödning. Denna blödning kallas för nidblödning.

Fästningen av ägget sker ungefär vid perioden för beräknad menstruation, eller några dagar tidigare, vilket kan göra att man tror att det är mensen som kommit när man i själva verket precis blivit gravid. Den väldigt sparsamma blödningen är inte farlig.

Vad är en nidblödning?

En nidblödning är den minimala blödning som inträffar när ett befruktat ägg fäster vid livmoderslemhinnan. Ofta kommer en nidblödning vid samma tillfälle då din förväntade menstruation skulle ha kommit. Du känner igen en nidblödning på mängden blod som ska vara ljusrosa eller brun. 

Nidblödning eller mens

En nidblödning är ofta något ljusare än vanlig mens, dvs den är ljusrosa men den kan även vara brunaktig. Den är också tunnare och klumpfri samt pågår under en kortare tid än den vanliga mensen. En nidblödning pågår normalt i endast 1-2 dagar. Det är dock svårt att veta om det är en nidblödning eller om det är mensen som kommer.

Även vid en nidblödning kan du få en lättare mensvärk. Då det ofta sker i samband med beräknad mens så blir det inte helt enkelt att veta om det är nidblödning eller mens som du drabbats av (läs mer: Mensvärk gravid).

Försök att inte tänka för mycket och analysera situationen. Om du får en blödning som du tror är en nidblödning och som inte följs av en rikligare blödning så kan du vänta ytterligare några dagar och sedan ta ett graviditetstest (Beställ tester online på Testlagret.se).

Tecken på en nidblödning

Om du får en nidblödning / fästblödning så innebär det att du vid tillfället är gravid. Utöver att blöda ett par droppar blod så kan du därför även uppleva ett par andra symtom som indikerar på att du är gravid, dvs att det var en nidblödning. Detta är symtom såsom illamående, trötthet, ömma bröst eller att du oftare vanligt blir kissnödig. Alla som är gravida upplever inte dessa symtom så du kan mycket väl ha haft en nidblödning utan att visa dessa symtom.

Läs även: Implantationsblödning

När får man en nidblödning? 

Nidblödningen kommer normalt en till två veckor efter ägglossningen, dvs 7-14 dagar efter ägglossningen. Detta är samma tidpunkt då mensen normalt kommer. Att den kommer samtidigt som den beräknade mensen gör det svårt att veta exakt vad det är. Alla får heller inte en nidblödning, vilket gör det ännu svårare att avgöra om det är mens eller en nidblödning då ägget fäster. Ungefär 25% av de kvinnor som fullföljer graviditeten anger dock att de varit med om en tidig blödning av något slag.

Tips / Sponsrad länk: Köp graviditetstest online på testlagret.se.