Nätterna

18784

Nätterna verkar vara något som de flesta gravida får komplikationer under. Alltså att man får svårt att sova av massa olika anledningar.

Här kommer några av de sakerna man kan vakna av:

Kissnödig: Detta verkar de flesta vakna av, antingen i perioder eller större delen av graviditeten. Blåsan är nu mer i ett klämt läge, vilket gör att man behöver gå på toaletten oftare.
Jag: Detta är ju nästan varje natt just nu som jag springer upp för. I perioder har jag kunnat sova hela nätter. Men det är inte många nätter jämfört med dem som jag måste på toa. Är det inte för att bebisen ligger o sparkar på blåsan så är det för att magen växer och det blir trångt.

– Smärtor: Av olika slag. Ont i olika delar i kroppen, kan även vara invärtes. Kan vara leder, muskler eller inälvor. Ibland kan man även känna kramper eller krampliknande symptom. Eller bara att en kramp är på väg. För att inte tala om oss som får foglossning eller bäckenuppluckring, ligger man länge på samma ställe så får man ont. Hamnar benen i fel vinkel så får man ont. Försvinner stödet (med hjälp av kuddar) så får man ont, osv.
Jag: Detta kommer och går. Vissa nätter flyter på utan smärta. Andra så kan man knappt sova för att man har ont. Vissa nätter känner man att man bara snurrar runt i sängen och mest stör sin partner än att man sover.

– Mardrömmar: Det är vanligt att drömma mer och underligare under graviditeten. Många gånger kan man vakna av mardrömmar. Vissa drömmar är återkommande eller dyker upp i samma form men i olika ”utseenden”.
Jag: Detta kommer till och från. I början var det nog värre. Men jag skulle gissa att många gånger som det inte är en mardröm så är den jobbig och det känns som att man legat och kämpat. Vissa mornar är man tröttare än när man la sig på kvällen innan.

– Sparkar: När bäbisen/-arna börjar sparka så kan man vakna av sparkarna. De har en förmåga att vara vakna när man själv sover. Då de vaggas till sömns när man är uppe och går. Första tiden när man känner sparkar vaknar man av typ varenda grej. Det känns ju ändå som att nått sparkar en i magen, asså som att nått ligger utanför och sparkar mot magen. Så vaknar man och inser att det var i magen som det kändes.
Jag: Detta har kommit sista veckorna, när sparkarna blivit mer tydliga och man tydligt känner att det är en spark.

– Klämd: För oss som gillar att sova på mage. När barnet/-en börjar växa och magen börjat växa så vid olika stadier under graviditeten så vaknar man av att det känns som att bäbisen sägen ”du klämmer mig”. Den skickar ut en mycket obehaglig känsla.
Jag: Detta har varit problem ett tag. Jag är ju en person som sover bäst på mage. Helt på mage fick jag ge upp för nån månad eller två sen. Det går inte alls längre. Nu ligger jag så där halft på mage. Som på mage fast med ett knä uppåt, så att magen inte ligger ner i madrassen. Men nu har jag fått börja bunkra upp med kudde under knät, för att få bort belastningen från magen ännu mer. Sover jag dessutom på min högra sida så vaknar jag ständigt av känslan att det klämmer. Så bäbisen på min högra sida verkar vara mycket mer känslig, så man får ligga på vänster sida i stort sett hela natten nu mer.

– När man flyttar sig när man sover: Detta är något man gör omedvetet medan man sover när man inte är gravid eller har en mindre gravidmage. Men när magen börjar växa är det inte lika lätt, smidigt eller obemärkt som tidigare.
Jag: Detta vaknar man av varje natt. Man ska byta ställning eller bara byta sida med huvudet. När man byter sida med huvudet vill man ju byta sida på tyngden i kroppen. Detta var en sån liten grej förut. Nu måste man nästan upp på alla fyra för att byta ställning. Det går inte att rulla över magen eller ens lägga sig på mage längre. Fruktansvärt obehaglig känsla som tar emot i hela kroppen.

– Snuva/klämda luftgångar: När man är gravid blir man lättare förkyld för att man har ett sänkt immunförsvar. Sen tar det enormt mycket längre tid att bli kvitt en förkylning, då kroppen inte prioriterar att rensa ut en förkylning. Men ungefär i mitten på graviditeten är det även vanligt att slemhinnor svullnar. Så luftgångarna kan bli trånga av många anledningar. Har du varit riktigt förkyld så vet du ungefär hur det är att sova när man är gravid.
Jag: Detta kommer och går. Eller ja, jag är nästan jämt snuvig och ibland har jag svullna slemhinnor. Som att vakna med en öken i munnen. Många nätter har jag haft halstablett i munnen som sakta smälter medan jag sover, för att hålla igång vätskan och slippa den torkande känslan som kan tvinga en att gå upp och dricka, som sen leder till ett toabesök nån timme senare.

– Halsbränna och reflux problem: Reflux är när flärpen som sitter mellan strupen och magen för att stänga mellan magsäck och mun inte fungerar som den ska. Man får sura uppstötningar och man får lätt upp en liten mängd ”rester”/spya i munnen. Halsbränna är när man har som en brännande känsla i hals o mage eller när det känns som att man andas syra.
Jag: Detta börjar sakta smyga sig på hos mig. Ännu ingen halsbränna. Men refluxproblemet har uppstått hos mig. Det kommer lite till och från. Eftersom att magen växer blir det trängre och trängre i magen. Så det blir lättare och lättare att mat tränger upp igen. Oftast när man ligger eller om man lutar sig framåt. Men inte så ofta något man vaknar av.

Jag vaknar kanske i genomsnitt 2-4 ggr per natt. Alltså utöver de gånger man ”normalt” vaknar till och somnar om på någon sekund. Det är få nätter som man får sova hela nätterna. I början av graviditeten höll detta på att ta kol på mig. Men nu känns det som att man börjat vänja sig. Men jag har också behov av att få sova middag nån gång under dagen. Så man sover nu mer i korta perioder, men i flera omgångar under ett dygn.
Vissa nätter när jag tycker att jag stör Daniel för mycket med min spring brukar jag stanna på soffan sista timmarna av natten. Men vi lägger oss alltid tillsammans i hopp om att få sova tillsammans hela natten. Både jag och Daniel sover ju dåligt om vi inte sover ihop. Men det är nog mest jag lider av att sova isär. Även om Daniel också klagat på dålig sömn när jag inte är där.

Bjuder på en bild från en sommarnatt i Åsele, där vi spenderade några dagar av vår semester.