När ska man ringa förlossningen?

När ska man ringa förlossningen?

26980
När ska man ringa förlossningen?
När ska man ringa förlossningen?

Hur vet man när det är dags att ringa till förlossningen när man är gravid? Man går och väntar på förlossningsdagen i cirka 9 månader och när det väl är dags, är det inte helt enkelt att veta när man ska ringa förlossningen. 

Värkarna avslöjar när du ska ringa till förlossningen

När du känner av förlossningsvärkarna är det dags att fundera på att ringa förlossningen. Detta är de värkar som är så pass smärtsamma att du vet att det skiljer sig från vanliga sammandragningar. När du känner dessa värkar så ska du ha koll på hur ofta värkarna kommer och hur smärtsamma de är. Man brukar säg att man ska ringa förlossningen:

När man har 3 till 4 värkar på 10 minuter som håller i sig runt en minut vardera. Värkarna ska fortsätta att komma och att göra ont och de ska inte upphäva vid vila.

Detta är dock ingen regel som är skriven i sten. Är du osäker så kan du när som helst ringa förlossningen och rådfråga. Är du osäker så kommer ingen bli irriterad för att du ringer en gång för mycket.

Om du är osäker kan du få åka in på en kontroll. Ofta ska man vara öppen 3 centimeter för att få stanna på förlossningen. Är man öppen mindre än så blir man ofta hemskickad igen.

Andra tillfällen då du ska ringa förlossningen

Ring även förlossningen när vattnet gått. Det är extra viktigt att du ringer in om vattnet är missfärgat eller om det luktar illa. Även om värkarna inte startat så kan du behöva åka in om vattnet går.

Du ska även ringa till förlossningen om du får en större blödning. Ta även hänsyn till hur långt du har till förlossningen. Har du långt att åka så är det viktigare att du ringer i tid.

Ring alltid innan du åker in. Under samtalet ställer barnmorskan ett antal frågor som är avgörande för att du ska få bästa möjliga vård.

Läs även: Tecken på att det är dags att åka till förlossningen

När ska man ringa förlossningen vid barn två eller tre

Har du tidigare fött barn så kan det vara bra att känna till att andra eller tredje barnet ofta går fortare än vad första barnet gjorde. Det är vanligare för flerbarnsmödrar att de föder barnet under transporten in än vad det är för förstagångsmödrar. Detta beror på att de ofta trott att andra gången skulle ta lika lång tid som första. Känn efter och gå på din känsla. Har du långt till förlossningen så var ute i god tid – särskilt om det är andra eller tredje barnet.