När ska man ha sex om man vill bli gravid?

30545
När ska man ha sex för att bli gravid

Det är mest sannolikt att bli gravid om du har sex under de två dagarna innan du har ägglossning och på dagen för ägglossningen. Genom att pricka in dessa dagar så är det mer sannolikt att det kommer att finnas en hälsosam försörjning av spermier i dina äggledarrör när ett ägg släpps.

Läs även: Hur barn blir till.

Bäst tid att ha sex

För att bli gravid ska du ha sex vid rätt tidpunkt vilket är när kvinnan har ägglossning. Allra störst sannolikhet är det på själva ägglossningsdagen, men det är även möjligt om ni har samlag en till två dagar innan.

Tips för att veta när du ska ha sex för störst chanser att bli gravid:

  • Om din cykel är på samma antal dagar varje period kan du använda vår ägglossningsuträknare för att uppskatta vilka dagar då du är som mest fertil.
  • Du kan använda ett ägglossningstest för att testa dina hormonnivåer under din cykel. Testet kommer då att indikera vilken dag du mest sannolikt ska ha ägglossning.
  • Du kan försöka att spåra olika symtom för ägglossning, genom att exempelvis leta efter förändringar i din kroppstemperatur och livmoderhalsslem.

Läs även: Tips för att lättare bli gravid

Är det svårare att bli gravid om min cykel är oregelbunden?

Om cykeln är oregelbunden är det svårare att räkna ut när ägglossningen kommer att ske. Det kan således vara något svårare att bli gravid vid oregelbunden cykel.

Det är fullt normalt att ha en oregelbunden cykel eller två då och då. Men om du fortsätter att ha oregelbundna perioder, eller om du inte har någon period alls i tre till sex månader, är det dags att kontakta din vårdgivare.

Läs även: Använda ägglossningstest

Kan vi inte bara försöka och se vad som händer?

Självklart! Det är bara du som bestämmer hur du vill göra. Du behöver inte använda ägglossningstester eller leta efter symptom om du inte vill. Försök att ha sex minst tre gånger i veckan, särskilt under de två första veckorna efter mensen.

Många par blir gravida inom tre till sex månader, men det kan ta längre tid om du är äldre, har vissa livsstilsvanor som kan påverka fertiliteten (som att röka) eller om du har något tillstånd som försvårar fertiliteten.

Om du är yngre än 35 år (åldern varierar någon mellan olika kommuner) och har försökt bli gravid i ett år utan framgång, så kan du prata med din läkare om möjlig hjälp och utredning. Om du är över 35 år bör du redan efter ungefär sex månader höra dig för om du kan kan få hjälp. Om du vill ha hjälp eller inte är dock helt och hållet upp till dig!

Läs även: Tecken på att du är gravid.