När man tröttnar på att vara gravid

19830

Mot slutet av graviditeten är det helt normalt att känna sig både uttråkad och less på att vara gravid, särskilt i tredje trimestern. Många tröttnar mycket tidigare. Det är utmattande både fysiskt och psykiskt att skapa ett nytt liv.

Det som var något spännande och nytt under de första veckorna och månaderna kan bli ganska tråkiga under månad sex och sju. Det är bara att inse att det finns inget spännande med att behöva rulla ur sängen i sidled, stöna högt varje gång du ställer dig upp och kissa ungefär 20 gånger om dagen. Ibland bjuds du även på läckerheter som halsbränna och hemorrojder. Det kan ta bort de mesta av din ”mamma-glow” (som ju givetvis existerar).

Dock är det mycket viktigt att vara uppmärksam kring dina känslor kring graviditeten. Skulle du bli nedstämd och få så mycket ångest kring graviditeten att det påverkar ditt vardagsliv, ska du genast prata med din barnmorska. Även om humörsvängningar är vanliga under graviditeten (särskilt bland kvinnor som lider av PMS) kan håglöshet och nedstämdhet vara tecken på depression. Just förlossningsdepression får mer och mer uppmärksamhet och ungefär 10 procent av gravida kvinnor är deprimerade under graviditeten. Om din depression inte blir behandlad kan det vara farligt för dig, därför är det viktigt att du får behandling. De flesta fall av graviditetsrelaterad depression kan behandlas av en terapeut och ibland antidepressiv medicin om det skulle behövas.

Att handskas med andra människor

Det räcker inte med att du mår dåligt fysiskt. Du måste dessutom hantera frågor, kommentarer och händer från andra (oftast okända!). Hand upp alla gravida som fått kommentarer som ”Du är så stor! Är du säker på att det inte är tvillingar?”, gärna i kombination med en hand på magen. Det är extra påfrestande om man redan känner ett obehag kring sin fysik och att då behöva föra samtal om det ”fantastiska tillstånd” som en gravid befinner sig i kan göra den mest tålmodiga kvinna irriterad. Om du är ofta med om detta så försök att styra in samtalet på saker som inte rör din graviditet. Även om det känns krystat och klyschigt så är vädret, tv-program och nyhetshändelser perfekta saker att leda in samtalet på. Var rak och öppen mot din familj och dina vänner om att du gärna pratar om andra saker än att inte kunna se fötterna och cravings.

Men du måste även kunna ventilera när du känner ett behov för det. Familj, vänner och din partner kan säkert bli trötta på att prata om din graviditet, men du kan alltid räkna med att andra gravida kvinnor känner sympati för dig. Diskutera och älta med andra gravida, om du har några i närheten. Annars kan du säkert hitta någon i din sits på vårt forum.

Ta vara på tiden

Trots alla obehag som kommer med graviditeten är det dags att njuta av dina sista veckor innan bebisen kommer. När barnet sedan är fött kommer tid för dig själv att vara mycket eftertraktat.
Vissa kvinnor ägnar de sista dagarna åt att planera för att bebisen ska komma. Köpa bebiskläder, planera ledighet, gå en föräldrakurs, göra ett album av graviditeten och så vidare. Men ibland behöver du en paus från allt som handlar om bebisen. Passa därför på att göra saker som du inte kommer att kunna göra på ett tag. Här kommer några idéer:

Ät lunch med dina vänner
Försök samla alla dina goda vänner en och samma dag och ta en långlunch tillsammans. Kanske kommer ni inte att kunna ha långa, djupa samtal om livet på ett bra tag.

Lär dig något nytt
Besök bibblan och låna böcker om ämnen du normalt sett inte skulle låna. Passa även på att se om biblioteket har några aktiviteter som du kan ta med din bebis på. Även om inte biblioteket ordnar något kan du säkert hitta andra grupper som annonserar om saker du kan göra med den lille under föräldraledigheten.

Maximera utrymmet och rensa
Gå igenom köksskåpen och lådorna, planera garderoben, rensa bland foton på din telefon och gå igenom filerna på datorn. Det finns alltid saker att organisera och som inte är fysiskt ansträngande. När du sedan är mamma kommer du att vara dig själv tacksam för att du passade på att ordna upp röran.

Unna dig en massage
Om det finns någon som erbjuder gravidmassage i din ort ska du verkligen passa på nu. Det kanske kostar en del, men kan verkligen vara värt det. Och hur länge sedan var det egentligen du tog hand om dina fötter? En ordentlig fotbehandling är säkert välbehövlig och lugnande.

Börja tidsspara
Boka tid hos frisören om du känner att du behöver en ny frisyr som inte tar allt för mycket tid att styla, besök restauranger i närheten och samla på dig ett gäng med avhämtningsmenyer och försök få alla fakturor som e-fakturor.

Börja med trädgårdsarbete
Detta beror givetvis på vilken årstid som du är gravid, men många kvinnor vittnar om att just trädgårdsarbete eller att pyssla med blommor har fått dem att slappna av mer. Det behöver inte att vara avancerat. Plantera några frön som växer snabbt, ta sticklingar från blommor och se resultatet.

Umgås med din partner
Ät romantiska middagar, gå på bio (om du vågar och orkar), bruncha, ta en promenad, beställ hem mat från favoritrestaurangen eller kryp upp i soffhörnet med filmer och serier. Fokusera bara på varandra medan ni kan.

Fly till en annan värld
Plocka upp en trevlig roman eller kolla på några favoritfilmer som tar dig till en annan tid eller plats.