När förlossningen går för snabbt

12390

En snabb förlossning innebär att den totala tiden från det att kraftiga och regelbundna värkar förkortat livmoderhalsen tills det att barnet är ute går väsentligt snabbare än normalt.

För förstföderskor är den normala förlossningstiden kring 12-16 timmar totalt och för en omföderska tar det ungefär 4-8 timmar.

Hur snabbt förlossningen går är både individuellt och ärftligt. Sannolikheten för att återuppleva en snabb förlossning är således högre om man redan tidigare varit med om det.

Vid en vanlig förlossning brukar man oftast ha god tid på sig att anlända till sjukhuset innan själva utdrivningsskedet. Om förlossningen gått väldigt fort eller man inte ens märkt av den förrän mot slutet finns ibland inga andra alternativ än att stanna där man är.

Läs även: När ska man ringa till förlossningen

En snabb förlossning behöver inte alltid betyda att man inte hinner fram till sjukhuset, många gånger är man medveten redan i förväg om att förloppet kan gå fort och då har man ofta gjort upp en planering inför förlossningen för att undvika en hemförlossning om man inte önskar detta.

Om du mot förmodan skulle behöva stanna där du är och fortsätta förlossningen ringer du 112, därefter kontaktar du någon som kan vara hos dig. Du ska absolut inte köra bil själv i ett sådant tillstånd.

Förhoppningsvis anländer hjälpen fort men det kan vara bra att veta hur du/ni agerar om hjälpen dröjer.

Om du har kommit så pass långt i förloppet att värkarna börjar kombineras med krystreflexer är det genomsnittligt 30 minuter kvar av förlossningen. Har du någon med dig som assisterar dig kan denna person under krystandets gång försöka känna efter genom slidan för att få en uppfattning om hur nära barnet är, alternativ kan du prova att känna efter själv.

Känner man barnet i slidmynningen så är det väldigt kort tid kvar.

Eventuellt kan man behöva hjälpa barnet ut den sista biten. När barnet kommer ut läggs det upp på mammans mage varpå man torkar barnet kring näsa och mun samt försiktigt torkar av blod och fosterfett med en varm handduk. Läpparna ska ha en röd färg och andningen ska komma igång av sig själv genom det första skriket. Om inte det första skriket kommer kan man hjälpa till på traven genom att försiktigt stryka barnet över ryggen med handduken.

Moderkakan kommer normalt ut av sig själv. Om inte kan man försöka massera kraftigt över magen, något som dels gör att livmodern drar ihop sig och ofta minskar blödningen när moderkakan lossnar.

Navelsträngen ska inte klippas av ännu utan får sitta kvar i moderkakan tills ni kommit fram till förlossningsavdelningen.

På förlossningsavdelningen får ni den vård ni behöver. Navelsträngen klipps av och barnet och du själv undersöks precis som vid en vanlig sjukhusförlossning.

Läs även: Långsam förlossning