När det är dags att sluta amma

sluta amma

5954
sluta amma

Det kan finnas många anledningar till att man slutar amma. Antingen tröttnar barnet själv p.g.a. nyfikenhet inför andra näringskällor, något som är ganska vanligt vid ungefär ett halvårs ålder, eller så har amningen aldrig riktigt fungerat och barnet har insett att det är enklare och mer givande att få mjölken ur flaska.

Sluta amma

Ibland är det mamman själv som vill sluta amma. Det kanske är dags att återgå till arbetet eller helt enkelt skifta nätterna med sin partner eller någon annan.

Oavsett anledning är det bra att inte slumma amma tvärt. Om du slutar amma från en dag till en annan hinner inte brösten med i förändringen vilket kan leda till mjölkstockning när bröstet inte töms som det brukar. Även barnet kan ha svårt för övergången om det en gång fått in vanan att få sin mat ifrån dina bröst och man helt plötsligt erbjuder en flaska.

Det bästa är att börja trappa ner långsamt. Eftersom brösten producerar mjölk utifrån hur mycket barnet dricker kommer brösten efterhand anpassa sig och producera mindre och mindre. Samtidigt kan man passa på att mjölka ur överflödet för att förhindra mjölkstockning. Så småningom kommer även barnet att märka att det inte finns lika mycket mjölk som tidigare men då har du förmodligen redan introducerat t.ex. ersättning eller annan föda. Barnet ska inte behöva vara hungrigt för att amningen trappas ner.