När börjar barnet äta mat?

4734

När går barn från att leva på en flytande diet till att äta fast föda? Här är en ungefärlig uppskattning om när man kan förvänta sig att barnet kan äta riktig mat och använda sig av skedar och tallrikar.

Nyfödd till fyra månader: Lever på bröstmjök, mjölkersättning eller en kombination av båda. Har en naturlig förmåga att suga, svälja och rapa. Barnet brukar skjuta undan fast föda med sin tunga, detta sker instinktivt. Om du märker att det är problem med matningen, kanske att bebisen inte ökar i vikt som väntat, blir irriterat, hostar, eller vänder ryggen till, då är det dags att kontakta barnets läkare.

Fyra till sex månader: Barnet kan nu vara redo att äta fast föda, men bröstmjölk eller ersättning är fortfarande tillräckligt.
Dessa tecken kan visa om barnet är redo för fast mat:
Födelsevikten är fördubblad och väger minst sex kilo.
Barnet öppnar munnen när skeden närmar sig.
Kan stänga munnen runt skeden och flyttar runt mat i munnen med sin tunga.
Gör tuggrörelser, trots att barnet mest suger på maten.

Sex –  åtta månader: Börjar äta små mängder av fast föda. Bara små mängder dock. Barnet kan fortfarande behöva bröstmjölk eller ersättning. Kan börja öva på att dricka själv. Använd en sippy cup för att undvika spill!

Åtta – tio månader: Nu kan du börja introducera lite plockmat för ditt barn. Barnet kan använda sin tumme och pekfinger för att plocka upp små bitar av mat. Äter gärna mat från en sked. Förmågan att tugga och dricka förbättras och tar in mindre vätska och mer fast föda.

Tio – tolv månader: Håller kopp och sked och försöker att äta på egen hand. Använder läpparna för att hålla maten utanför och pekar på mat när barnet är hungrigt. Barnet visar dessutom intresse för vad du äter.

12  – 18 månader: Kan använda skeden själv och kan svälja från en mugg med lite hjälp. När barnet är mätt stänger barnet munnen eller skakar på huvudet.

18  – 24 månader: Barnet spiller inte lika mycket vid måltiderna, men kan leka med maten eller kasta maten när det är mätt. Barnet kan använda sked och gaffel bättre och bättre. Berättar om det är mätt eller vill ha mer.

24 – 36 månader: Fortsätter att förbättra sin måltidsteknik och är redo att äta det mesta som erbjuds. Barnet är dock fortfarande för litet för att äta mat som kan utgöra en kvävningsrisk.