Namn är ett känsligt ämne

4196

Det här med namn, det är verkligen knepigt. Det är ännu knepigare att diskutera namn med andra. Nästan alla har så många åsikter om namn.

För några månader sen satt jag på en tjejkväll där det började diskuteras namn. Det var verkligen ett känsligt ämne. Det drog igång hur mycket som helst. Några tycker att man ska googla på namnet och kolla att det inte har någon ful eller konstig betydelse på något annat språk. Några tycker bara att man ska ha namnen som ligger på topplistan för namn i Sverige, för att inte låta sitt barn få ett namn som gör att de hamnar ”utanför”. Andra vill inte ha något vanligt namn. Sen drar det igång på riktigt när nån vill döpa sitt barn till ”Tindra”, då reagerar nån annan med ”du kan ju inte mena allvar, värsta flum namnet”. Sen är diskussionen i full gång. Det är verkligen ett känsligt ämne.

Jag är ju med i flera gravid grupper på Facebook. Där kommer ofta namn på tal. Men jag tycker det hålls ett gott humör där. Idag var det en som frågade efter ovanliga korta killnamn. Hon fick förslag som Max, Elliot, Leon, Billy, Adam m.fl. Det var många namn jag inte alls kunde tycka var ovanliga. Jag skrev några ovanliga korta killnamn jag sprungit på i mitt liv, men där emot kände jag att min ”lista” skulle sticka ut, så jag skrev först och undrade hur ovanliga namn som önskas. Sen skrev jag namn som tex: Zäta, Texas, Pixel och Ådi. Det tror jag inte är så vanliga i Sverige, jag har iaf inte sprungit på många med de namnen. 🙂

Men så till hur man tänker. För det första så vet vi ju inte könet än, så det diskuteras både pojk och flick namn. För det andra så känns det som att även om vi hittar ”det bästa” namnet så kanske det inte alls passar barnet som kommer ut. Så jag tror att det enda man kan göra är att ha några namn att välja mellan, sen får man se om det är något av de namnen som passar barnet som kommer. 🙂

Jag gillar ju lite ovanliga och ”tuffa” namn. Daniel gillar en del av de namnen som jag gillar, men han tänker nog lite mer runt det. Han funderar på hur barnen skulle kunna använda namnet för att retas och sånt. Sen verkar inte Daniel vara för glad i jätte ovanliga namn. Även om han storgillar två namn som är sjukt ovanliga, som Bam och Ådi. Både han och jag är helt överens om att det är coola namn, men vi är också överens om att det kanske inte är så roligt att faktiskt heta något av dem. Så vi får se var vi landar. Jag skulle gissa att vi hittar ett halvvanligt namn, kanske lite tuffare. 🙂