Några av alla de myter du får höra när du väntar barn

Krönikan speglar krönikörens personliga åsikter och erfarenheter. Detta är således ingen faktatext.

8894
Myter gravid förlossning föräldrar

Detta är en krönika av Josefine Andersson.

Jag är riktigt trött på två saker. 1: Allt dåligt man som blivande förälder tvingas höra och läsa för att folk vill vara ”snälla” och ”förbereda” en på vad som väntar – trots att de omöjligen kan förbereda någon på det, speciellt inte med tanke på att det är NÅGON ANNAN som väntar ETT ANNAT BARN. Hur svårt ska det vara att förstå att alla graviditeter, förlossningar, barn, föräldrar och så vidare är olika? 2: Allt negativt jag läst om föräldralivet på sista tiden, speciellt från andra föräldrar. Bara för att man själv tycker att det är värdelöst så betyder inte det att det är så för alla. Tvärtom, livet med barn är jobbigt många gånger och på många sätt, men det är alltid värt det för framför allt är det helt jäkla fantastiskt och underbart! Så nu tänker jag slå hål på några onödiga myter!

Myter om graviditet:

”Det är alltid jobbigt att vara gravid”

Nej. Absolut inte. Det är så otroligt individuellt, varje graviditet är unik. Vissa mår dåligt genom hela graviditeten, andra inte alls. Ingen kan berätta hur din graviditet kommer att bli.

”Alla går upp typ 100 kg under graviditeten”

Återigen, nej. Vissa går faktiskt inte upp mer än vad barnet och allting annat därinne väger, vilket försvinner direkt efter förlossningen. Andra går upp massor, men i vissa fall försvinner även det fort efter förlossningen. Även detta är otroligt olika.

”Illamåendet sitter i hela graviditeten”

Väldigt många mår illa i början, men alla gör inte ens det. Du kan må illa i början, hela graviditeten eller inte alls.

”Alla får foglossning, det hör till”

Jag vet inte hur foglossning känns. Med andra ord, alla får inte det.

”Man ska alltid lita på sin barnmorska”

Tyvärr kan du inte räkna med att din barnmorska alltid håller koll på det som är viktigt i just din graviditet, eller ens är kompetent nog att känna vart barnet ligger även om det känns tydligt. Om du inte känner fullt förtroende för din barnmorska, byt. De tar hand om något otroligt viktigt, ditt ofödda barn, och du måste känna dig trygg med det.

”Alla gravida kvinnor är hormonella monster”

Kvinnor påverkas nästan alltid på hormoner men på olika sätt, och det kan även variera varje gång man är gravid. Man kan även varje extra känslig eller aggressiv under vissa tider i graviditeten. Men nej, alla blir inte arga.

Myter om förlossningen:

”Det gör jätteont / Det känns knappt”

Jag blir tokig när folk vill berätta hur det känns att föda barn. Man kan inte ens berätta det för sig själv, för andra gången känns kanske inte alls som första och så vidare.

Personligen tycker jag att det gjorde extremt ont, men då födde jag också helt utan bedövning. Jag skulle dock aldrig säga till någon annan att det kommer göra ont för henne, för det vet jag inte. Men jag vet en sak; när bebis ligger på bröstet så är det värt det.

”Du MÅSTE ta bedövning annars går det inte”

Bevisligen går det även utan, jag är knappast den enda som fött utan. Men även om jag i efterhand är väldigt nöjd över att det blev utan, så skulle jag inte rekommendera det heller. Det enda man kan göra är att känna efter där och då, klarar man utan så är det jättebra. Behöver man bedövning så tar man det.

”Gör det för ont är det bara att ta bedövning”

Nej, det är inte alltid så bara. Ibland hinner man inte med det. Och även om man just då undrar hur det ska gå utan, så går det.

”ALLA blöder i minst 4 veckor efter”

Det här är ett jättekänsligt ämne har jag märkt, men alla blöder faktiskt inte i flera veckor. Det vanligaste må vara att man gör det, men alla är olika. Vissa blöder inte mer än några dagar, tro det eller ej.

”Man spricker nästan alltid första gången”

Nej, inte alltid. Det här är också väldigt olika, och långt ifrån alla spricker. Och nej, ett större barn innebär inte en större risk, det beror på helt andra saker.

”Personalen på BB vet alltid bäst”

När barnet väl är ute så är det lätt att känna att man inte alls vet vad man gör, speciellt när det är första barnet. Personalen är väldigt måna om att hjälpa till, och det är en bra idé att ta emot så mycket hjälp som man känner att man behöver. Men även om de på BB vet mer om bebisar generellt så vet de inte mer om just din bebis. Kom ihåg att det är ditt barn, och att det är du som vet vad som är bäst för dig och barnet. Våga lita på din magkänsla.

Myter om livet som förälder:

”Man får inte tid till någonting annat”

Egentligen har man aldrig så mycket tid som man har när barnet är nyfött, för i början sover de större delen av dygnet. Många barn föredrar dock att sova i famnen den första tiden, men därefter har man gott om tid till toabesök och duschar och allting annat.

I perioder kräver barnet mer tid än annars, men det är just perioder. I övrigt har du tid till allting du vill göra, så länge barnet kan följa med. Och du kan både duscha och gå på toa fastän ditt barn är närvarande, likaså äta och handla och städa. Känns det omöjligt så är det bara att passa på när barnet sover.

”Man kan inte göra någonting alls med barn”

Det handlar bara om inställning. Jag läste en artikel om en familj som reste jorden runt med sina små barn. När våran son föddes hade jag inställningen att vi skulle kunna göra allt vi gjorde innan, men anpassa det efter honom. Vi har inte slutat äta på restaurang, resa, umgås med folk eller någonting annat. I dag älskar vår son att åka bil, umgås med folk och hitta på saker. Undviker man allting får barnet inte en chans att vänja sig vid det och då kan man aldrig göra det. Men som sagt, allting måste anpassas efter barnet och dennes behov.

”Sexlivet upphör helt”

Jag har aldrig förstått vad folk menar med det, eller varför det skulle behöva vara så. Vill man ha sex så kan man ha det, man hittar såväl tid som ork. Framför allt i början när barnet sover mycket. Alla kanske inte känner för det i början däremot. Men vill man ha sex så är det väl bara att ha sex, varför skulle man inte kunna?

”Förhållandet med din partner kommer bli sämre”

Tvärtom. Man kommer varandra så nära, går igenom mycket tillsammans, ser nya sidor hos varandra och så vidare. När tröttheten tar över kan det vara lätt att bli irriterad, men utöver det så blir förhållandet snarare bättre. Och blir det sämre, då var det helt enkelt inte bra innan och skulle ändå ha börjat knaka förr eller senare. Att skylla på barnet känns bara ansvarslöst.

Krönikor på Gravid.se

En krönika är skriven av en oberoende skribent som debatterar ett visst ämne. Gravid.se har inte ändrat eller justerat texten och håller nödvändigtvis inte med om krönikörens åsikter. Vill du synas med din krönika? Skicka den då till oss. Vi garanterar dock inte att du publiceras.