Minskad sexlust efter graviditeten

8517
Par i sängen

Många par upplever att det är svårt att ha sex igen efter förlossningen. Och detta är helt normalt.

Efter att du fött barn är det svårt att få tillbaka sexlusten. Detta drabbar många kvinnor och kan hålla i sig i flera månader. I en studie svarade 20% av de tillfrågade kvinnorna att de hade liten eller ingen sexlust alls tre månader efter förlossningen. 21% svarade att de tappat sexlusten helt eller var direkt motvilliga till att ha sex.

Det finns flera orsaker till detta. För det första ska din sexlust konkurrera med en överväldigande trötthet som kommer med att ta hand om en nyfödd bebis. Bebisar kräver en dygnet-runt-service med både uppmärksamhet och fysisk kontakt, det påverkar givetvis dina känslor och din fysiska ork. Om du får en stund för sig själv kan du behöva vila själv och att arbeta fysiskt är kanske inte nummer ett på listan.

Dessutom håller kroppen på att läka från förlossningen, som givetvis var en påfrestning för din kropp. De stora hormonella förändringarna som kommer är också en utmaning att hantera och kan känna dig helt ur balans. Du kan också vara orolig för att ha sex ska göra ont och för många kvinnor är det obekvämt att ha sex de första gångerna efter förlossningen. Som om det inte vore nog återhämtar sig kroppen efter graviditeten och du kanske inte känner dig lika attraktiv. De här känslorna kan inverka på din kroppsuppfattning och kan göra att du känner dig mindre sexig. En annan sak som kan påverka sexlusten negativt är att du, på ett medvetet eller omedvetet plan, är orolig för att bli gravid igen.

Men det finns ljus i tunneln. De flesta kvinnor vittnar om den minskande sexlusten är tillfällig. Med lite tid och tålamod kommer ni att kunna bygga upp en fin och bra sexuell relation igen.