Min ägglossning är fullständigt oregelbunden

5466
Orolig gravid

Min ägglossning är fullständigt oregelbunden

Jag är 31 år och planerar mitt andra barn. Mitt första barn föddes för 2,5 år sedan, vi har försökt bli gravida sedan i våras. Med första barnet gick det på första försöket! Det var alltså inga som helst problem. Jag har använt hormonfrispiral som jag alltså tog ut i våras. Har haft väldigt oregelbunden mens sedan den kom igång ca 1,5 år efter min son föddes. Detta året har jag bara haft mens 6 gånger och då med väldiga skillnader i cyklerna. Från 32 dagar till 60! Jag äter allsidigt och regelbundet och är normalviktig. Gick dock ner väldigt mycket och snabbt efter mitt första barn föddes och det tog lång tid att gå upp till normalvikt igen. Sedan i somras har jag haft normal vikt. Kan detta ha betydelse över mina oregelbundna menscykler och därav också uteblivna ägglossningar? Jag har hela tiden ätit bra och mycket och verkligen velat gå upp i vikt så då tycker jag att det inte borde påverka mensen eftersom jag hela tiden har försett min kropp med vad den behöver. Jag har även använt clearblues ägglossningstest och detta har visat positivt – alltså att jag haft ägglossning…även denna cykeln. Fast denna gången har ingen mens dykt upp. Det är nu 51 dagar sedan jag hade mens och ä-testet visade positivt för 4 veckor sedan. Är dock inte gravid. Har testat 3 gånger, senast idag. Vet ju att testet reagerar på ett hormon som stimulerar ägglossning, är det så att kroppen producerar detta hormon när den ska oavsett om det kommer ett ägg eller ej? Så även om hormonet produceras behöver det inte leda till att ett ägg lossnar..? Många funderingar….Vad tror du över våran situation?

Jag tycker att du skall kontakta en gynekolog eller din lokala primärvård för att få hjälp med dina oregelbundna menstruationer. Ingen mens betyder ingen ägglossning under naturliga förhållanden.
Barnmorskan Therese