Mensvärk gravid

Mensvärk gravid

133397
Mensvärk gravid
Mensvärk gravid

Mensvärk är vanligt förekommande även om du är gravid. I början av graviditeten är det vanligt att man har en molande mensvärk. Ofta beror mensvärken på att den växande livmodern gör att det spänner i bäckenet och en värk som påminner om mensvärk uppstår.

Mensvärk när du är gravid kan senare i graviditeten även förväxlas med förvärkar och/eller sammandragningar.

Molande mensvärk gravid

Under graviditeten kan man lida av en molande mensvärk. Denna kommer från att livmodern växer och det drar då i de muskelfästen och ligament som livmodern sitter i. Värken kan mycket väl variera i intensitet från dag till dag. Din livmoder växer fort i början av graviditeten och redan i vecka 8 är den stor som en apelsin.

Skillnaden från innan du är gravid är att mensvärkarna då kom från att livmodern drog ihop sig för att stöta ut slemhinnorna som bildats under cykelns gång.

Mensvärk ett tecken på graviditet

Mensvärk kan, även innan du vet att du är gravid, vara ett tecken på att du är gravid. Du har då ofta en molande smärta långt ner i magen. Ibland kan det även komma en liten blödning s.k. nidblödning, som är mindre än den vanliga mensen.

Lindra mensvärken när du är gravid

Har du besvärats av mensvärk tidigare så vet du säkert vad du kan göra även nu för att lindra smärtan. Tänk på att viss kost och vissa tabletter kanske inte lämpar sig när du är gravid så läs alltid på, eller be om råd, innan du tar någon läkemedel.

En varm dusch eller ett varmt bad kan vara väldigt avslappnande när man har ont. Varma vetekuddar eller liknande kan också lindra om de läggs över området som gör ont. Även ryggmassage kan hjälpa och likaså motion. En promenad har ofta många positiva effekter under graviditeten och kanske kan den även hjälpa till att lindra din mensvärk.

När ska man söka hjälp

Normalt är känslan av mensvärk under graviditeten inget att oroa sig över, men om du är orolig så kan du alltid rådfråga vården. Har du kraftiga menssmärtor och blöder så ska du alltid uppsöka läkare.

LÄS ÄVEN: MISSFALL