Lustgas vid förlossning

Lustgas förlossning

10921
Lustgas förlossning
Lustgas förlossning

Lustgas vid förlossning är en milt bedövande smärtlindring som inandas genom en mask, och är uppblandad med syre.

Användning av lustgas är en av de vanligaste formerna av smärtlindring under förlossning. Effekten av lustgasen är verksam i hjärnan och gör dig avslappnad. Genom att andas in lustgasen på rätt sätt och vid rätt tidpunkt kan många ta sig igenom hela förlossningen med enbart detta. Det kan ta ett pr inandningar innan lustgasen uppnått full effekt.

Psykologiskt är det väldigt lugnande och tryggt för många att ha masken nära till hands för då vet man att det finns lindring bara inom några centimeters avstånd.

Hur fungerar lustgas vid förlossningen?

Man börjar andas in genom masken så snart värken kommer, gärna så tidigt som möjligt. Med långa och djupa andetag andas man in och när toppen av värken är nådd släpper man lustgasen och låter effekten komma. Effekten sitter i ungefär 30 sekunder. Passa att dricka under den här halvminuten innan nästa värk kommer, du kan bli väldigt törstig. Andas också in så mycket vanlig luft som möjligt emellan inandningarna av lustgas.

Om du andas in för mycket lustgas eller på fel sätt, kan du känna dig yr och obehaglig till mods. När smärtan är som svårast brukar barnmorskan ge tydliga instruktioner om när du ska andas in och när du måste släppa masken. Följ barnmorskans vägledning så kan lustgasen bli en betryggande hjälpreda under förlossningen.