Ladda batterierna…

4209

Min man och många andra med honom är väldigt noggranna med att batterierna är fulladdade på sina smartphones, iPads, datorer, med mera. De ska kopplas upp och laddas, uppdateras, startas om, osv.

Hur är det med oss själva, när laddar vi batterierna? På vilket sätt tar vi hand om oss… Under ledighet som till påsk, sommarferie eller jul, tänker många att de ska passa på och vila lite, ta det lugnt.

Återhämtning är lika viktigt som sömn, så det blir en knasig tanke att vi ska vila upp oss några gånger om året, när vi borde göra det dagligen eller hitta en rutin där vi får regelbunden återhämtning under veckan. Det är inte stress i dagens samhälle som gör att folk mår dåligt och blir utbrända, snarare är det brist på återhämtning.

Nu när jag är gravid behöver jag vila och återhämta mig varje dag. Jag tuppar av om jag inte tar en stund mitt på dagen. Det kanske inte är så konstigt med tanke på den processen som pågår i kroppen. Det måste vara den mest komplicerade och krävande omställningen en människa kan gå igenom. Ändå får jag höra att ”vara gravid, det är ingenting, det är bara att fortsätta leva som vanligt, allt annat är pjoskigt”. Det var faktiskt en läkare som uttryckte sig så till mig, manlig dessutom. Vad visste han om det, han har ju knappast varit gravid själv.

Nej, vi ska lyssna på oss själva, våra kroppar och ta hand om oss hur mycket vi vill. Se till att vi har det gott, ingen annan kommer att göra det åt oss.