Kort om amning

5002

I början av graviditeten förbereder sig kroppen inför att kunna erbjuda ditt nyfödda barn bröstmjölk. Vårtgårdarna mörknar, mjölkgångarna växer till, och brösten blir både större och tyngre.

De mörka vårtgårdarna har en alldeles särskild funktion; barnets syn är inte fullt så skarp som den blir med tiden. Tack vare den mörka färgen på vårtgårdarna skapas en kontrast som gör det lättare för barnet att urskilja och hitta fram till bröstet med hjälp av sin syn.

Direkt efter förlossningen när barnet läggs upp på ditt bröst kommer det snart att visa tecken på att vilja suga. Det kan gapa och stänga munnen och på olika sätt visa intresse för bröstet.

Eftersom det oftast är vaket under de första timmarna är det som gjort för att vänja både barnet och dig själv vid denna nya vana. Dessutom skänker din hud både värme och närhet, något som den lilla så väl behöver.

När barnet hittat fram till bröstet och börjat suga, frisätts två sorters amningshormoner; oxytocin som verkar lugnande och prolaktin som stimulerar mjölkproduktionen. Detta betyder att ju oftare barnet får suga på bröstet desto snabbare kommer produktionen igång.

De första timmarna finns ingen direkt rutin kring amning. Barnet får suga så länge och ofta det vill, det viktigaste är att hitta rätt amningsposition redan från början och se till att barnets mun sluter tätt, inte bara kring bröstvårtan utan runt hela vårtgården.

Om inte barnet suger på rätt sätt kan det ganska fort bli sårigt på dina bröstvårtor, vilket kan ge dig själv obehag vid amning samtidigt som barnet får svårigheter att ”hålla greppet”. Såriga bröstvårtor, eller små blåsor därpå kan lätt smörjas med några droppar bröstmjölk –naturens eget mirakel mot sådana besvär.

Att amma rätt är en konst som kräver både övning och tålamod. Som nybliven mamma är det inte helt enkelt att förstå hur du ska göra, och det kanske verkar krångligt i början. Personalen på BB är specialister på amningsteknik och har många bra råd att ge.

> Tips! Vill du amma? Ta en amningskurs online så är du väl förberedd.
Amningskurs online