Kondylom gravid

Kondylom gravid

13319
Kondylom gravid förlossning
Kondylom gravid förlossning

Kondylom orsakas av en infektion av vårtvirus och syns som vårtor på könsorganen. Kondylom under graviditeten är relativt ovanligt.

Om man är infekterad av Kondylom kan dessa växa till sig under graviditeten och bli både mycket stora och svårbehandlade. Kondylom smittar vid samlag och sker då infekterad hud gnids mot annan hud.

Om du har kondylom när du är gravid

När man är gravid så kan Kondylomen växa till sig och bli stora och svåra att behandla. Om barnet blir smittat av mamman under förlossningen kan barnet få Kondylom både i luftrören och på könsorganen, därför är det viktigt att mamman behandlas vid misstanke om Kondylom.

Efter gynekologisk undersökning som påvisar Kondylom hos mamman tar specialister på Kvinnokliniken ställning till hur behandlingen ska gå till. Hos de flesta som drabbas (90%) så försvinner viruset av sig själv inom 3 år. Fostret påverkas inte av kondylom så länge det ligger skyddat i livmodern.

Ta bort kondylom gravid

Genom kirurgi, laser, frysning eller bränning avlägsnar man vårtorna och undviker därmed risken för smitta vid förlossning, dock kvarstår själva viruset.

Kondylom vid förlossning

Det är mycket sällan kondylom smittar ett barn vid förlossning, men risken finns och bör minimeras innan det är dags att föda.

Läs även: Gonorré under graviditeten