Kärlek och folkvett går hand i hand…

3731

”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv”/ Astrid Lindgren

Det var det bästa jag hört på länge, tack Astrid!

Det finns dock en lite hake, många förstår inte innebörden av kärlek. För några betyder det godis hela veckan – frosseri. För andra betyder det ju fler pussar och kramar desto bättre, trots att den andra personen egentligen inte vill – integritetsbrott. För somliga att stanna uppe hur länge som helst, eller se hur mycket TV de vill – gränslöshet. Listan kan göras lång och många förknippar detta med kärleksfullhet.

Exemplen ovan bottnar alla i slöhet och rädsla. Rädsla att inte vara omtyckt, att inte duga, orken att stå emot våra barns starka viljor och våga möta konflikter.

Om kärlek vore en stor kaka, skulle några av huvudingredienserna vara acceptans, respekt, tålamod, icke dömande och vänlighet. Dessa kvalitéer är något som alla har inom sig, i överflöd. För många ligger de dock djupt inkapslade i lager av rädslor och försvar. Faktum är att om alla var i kontakt de här kvalitéerna inom sig, skulle det vara fred på vår jord.

Tricket är, som flygvärdinnan visar, att vi måste hjälpa oss själva med syret först innan vi hjälper andra, annars kostar det något. I det här exemplet kanske vårt liv och äkta kärlek är gratis. Det är ett förhållningssätt till oss själva som vi sedan projicerar på var omgivning.

Med mina större barn var det en utmaning att begränsa TV-tittandet till bolibompa och godiset till lördagar, efter familjejympan. Detta är 10 år sedan och mycket har hänt sedan dess. Nu rullar barnprogrammen hela dagen och det ”söta” finns i nästan allt vi äter. Jag upplever att det är tuffare nu att begränsa ”vissa saker till lagom mängd” trots att vi är mer upplysta idag. Det borde vara tvärt om.

Hur som haver skulle man kunna säga att Astrids citat är ett recept på fred, men vägen dit är allt annat än fridfull.