Känslomässiga reaktioner när du slutar amma

5660
Gravid funderar

Att sluta amma sitt barn kan vara en emotionell omställning för många kvinnor oavsett om valet att sluta amma ligger hos de själva eller barnet.

Om amningen fungerat som den ska under lång tid har man förmodligen utvecklat ett band till sitt barn som kan kännas svårt och nästan läskigt att bryta. Du som mamma har hittills varit ditt barns enda födokälla, ditt barns överlevnad har varit helt och hållet beroende utav dig ända sedan det först började gro i din mage. Frågor som ”kommer mitt barn klara sig utan mig?” eller ”är det elakt av mig att neka bröstet?” är väldigt vanliga. Sådana känslor är helt naturliga, och det kan kännas som en milstolpe, vilket det också är! Ditt barn kommer gå igenom massvis med milstolpar under sin livstid, amning och övergång till andra näringskällor är bara en utav de. Även om du kan känna att du inte längre behövs i den meningen har ditt barn för lång tid framöver ett stort behov av dig, men inte längre av just dina bröst.

Från och med att amningen upphör kommer det bli mer tydligt att ditt barn är en egen individ. Du ansvarar fortfarande för hans eller hennes överlevnad, den enda skillnaden är att överlevnaden inte längre är beroende av just din kropp.

Läs mer: Sluta amma