Kan jag resa och vaccinera mig när jag är gravid?

4717
Resa gravid

Kan jag resa och vaccinera mig när jag är gravid?

Vi funderar på att börja försöka få barn. Vi älskar att resa och har planer på att resa till Filipinerna. Jag under om ni rekommenderar att resa under graviditet. Vad ska man tänka på och i vilken vecka rekommenderar man att inte resa efter. Jag undrar över ev. smitta genom mat, bett etc. och hur det kan påverka fostret. Vilken mat bör jag undvika? Jag har de flesta vaccinationer sedan tidigare då vi rest mycket. Behöver ev komplettera – vad ska vi vara försiktig med. Grubblar mycket över detta då vi längtar efter barn men också att resa!

Låter mycket trevligt att både resa och planera barn. Det är mycket och tänka på när det gäller flygresor och gravid, som start tycker jag att ni skall kontrollera med flygbolagen. Det skiljer sig en del till vilken vecka man får flyga mellan de olika bolagen (utrikes). Vissa bolag tycker att du får flyga mycket sent i graviditeten om du skriver på ett papper där du själv står för kostnaderna vad som än händer. Din reseförsäkring (som ofta ingår i hemförsäkringen) täcker oftast bara fram till en viss vecka. Värt att kolla! Graviditeten i sig innebär ju förändringar i kroppen b la blodcirkulationen, ämnesomsättningen och därför viktigt att vara uppe och röra på sig vid långa flygturer. Angående mediciner och vaccinationer rekommenderar jag dig att kontakta en infektionsklinik på ditt närmaste sjukhus, dom är alltid uppdaterade på vad som gäller och du kan diskutera vilka risker/chanser du tar om du måste undvika någon medicin t ex malariatabletter. Om det inte finns en infektionsklinik på just din ort, kontakta Göteborg eller Sthlm. När det gäller mat läs mer på Mammas mat och hos Livsmedelsverket. Använd ert sunda förnuft när det gäller restaurangers hygiennivå och alltid väl tillagad mat. Sår/bett, ta med ert egna miniapotek från Sverige där ni kontrollerat med apoteket vad som är ok för gravid. Nu har du fått lite råd inför resan, men varför inte försöka med familjeplanering PÅ resan så slipper ni en del huvudbry. Önskar er en trevlig resa!
Barnmorskan Therese