Kan jag ha blivit steril efter min abort?

5627
Gravid skadad

Jag är 29 år och jag och min pojkvän försöker att få barn, vi har försökt 6 mån utan att lyckas. Min pojkvän har ett barn sedan tidigare. Jag gjorde en abort för 12 år sedan, det jag undrar och är orolig över är om jag kan ha blivit steril efter min abort. Jag har ju kunnat bli gravid och min kille har som sagt redan barn. Jag känner mig orolig och rädd över att det inte fungerar. Jag har regelbunden mens och senast använde vi t.o.m ägglossningstest, men misslyckades ändå. Vore tacksam för svar.

Sterilitet efter en kirurgisk abort är mycket ovanlig. Testa ni med ägglossningsstickor ett tag till. Om inget har hänt och det börjar närma sig ett år, då är det dags att söka för ev. utredning. Det kan ha hänt något genom åren med någon av er och det behöver inte vara du. Så här stor är chansen hos par som har samlag regelbundet: i genomsnitt blir 25% av kvinnorna gravida inom en månad, 60% inom sex månader, 80% inom ett år och 90% inom 18 månader.
Barnmorskan Therese