Jag undrar om man kan äta brieost när man är gravid? Vi var bortbjudna och jag åt utan att tänka på att fråga vad det innehöll och det visade sig att det var ädelost i såsen – är detta ”farligt”? Jag är orolig för detta. Jag är gravid i v 23.
På vår sajt under Mat, hälsa och livsstil kan du finna svar på många kostfrågor och via den komma vidare till livsmedelsverkets sida – Kostråd för gravida om flera frågor dyker upp. Ädelostsåsen behöver du inte oroa dig för, då den var tillagad, se nedan. Ät gärna ost under graviditeten men välj helst vanlig hårdost och smältost. För att minska risken för skadliga bakterier rekommenderar livsmedelsverket att du undviker mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar såsom mögelostar och kittostar. Exempel på sådana ostar är Brie, Camembert och Gorgonzola respektive Vacherol och Livarot. Rekommendationen gäller även om osten är tillverkad av pastöriserad mjölk. Risken för höga halter av skadliga bakterier är störst på kanterna av osten. All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till bubblande het.
Barnmorskan Therese