Jag vill verkligen inte amma

5060

Är gravid med mitt första barn i v29, och allt känns bra. Vad jag undrar över är det här med amningen. Vet ju inte hur det kommer att kännas när barnet väl är fött men som det är nu vill jag inte amma. Vet att mjölken är bra för barnet och jag kan tänka mig att pumpa ut och ge bäbisen men vad det gäller att ge barnet bröstet vill jag bara inte. Kan inte riktigt förklara varför men jag känner en olustkänsla inför detta med att amma. Har pratat lite lätt med min barnmorska om det, men hon tror att jag kommer att ändra mig senare, vilket jag inte alls tror. Har tidigare haft ätstörningar så jag har under lång tid haft ett problematiskt förhållande till min kropp men har bara mått bra under graviditeten. Behöver man informera förlossningen om detta? Som jag tänker mig så lägger de ju bäbisen på mammans mage direkt efteråt och jag antar att de förväntar sig att jag ska ge bäbisen bröstet direkt. Vad tror du om detta? Är det onormalt att inte vilja amma?Vill ju det bästa för mitt blivande barn men vill inte må dåligt själv heller? 

Visst är det bra att kunna amma sitt barn, ibland blir det lite mycket fokus på detta. Ta det lugnt, näringsmässigt så duger det ju gott med att ge utpumpad mjölk. Vissa kvinnor kan inte amma sina barn ex. bröstreduktion eller andra orsaker, de barnen mår bra ändå. Jag tycker att du skall förtydliga för förlossningen med ett brev om dina önskemål, och att det kommer med i din journal från mödravården. Då slipper du påverkas negativt i ert möte med det nyfödda barnet. Ta det som det kommer vid förlossningen, kanske känner du att amning är något helt naturligt efter födseln.
Barnmorskan Therese