Jag orkar knappt sitta upp

6613
Orolig gravid

Jag är 30 år och gravid i vecka 33. Under hela graviditeten har jag haft ont ungefär mitt på ryggen på båda sidor. Smärtan kan också kännas på sidorna och fram över magen och under bröstkorgen. Det har blivit mycket värre senaste tre veckorna och jag har väldigt svårt att sitta för långa stunder. Åka bil är det absolut värsta. Jag har kuddar bakom ryggen, både i bilen, hemma och på jobbet. Men det går ändå inte att sitta för länge. Får också ont om jag går/står för länge och även ligger ner för länge. Min barnmorska säger att det är ligamenten som gör ont då livmodern växer och det enda man kan göra är att vila. Sitter mycket på arbetet, men försöker ändra arbetsställning, röra på mig så mycket jag kan och lägga mig ner emellanåt, då släpper det lite. Min sambo brukar massera lite varje dag också. Finns det något annat man kan göra åt detta? Kommer det att gå över då barnet är fött?

Det låter jobbigt med dina smärtor, till din fördel är att det inte är så långt kvar till förlossningen. Jag tycker att du skall kontakta din barnmorska, be henne forska med en sjukgymnast för ev. råd eller hjälpmedel. Kanske dags att jobba mindre och ev. vara sjukskriven sista tiden. Jag är ganska övertygad att besvären försvinner en tid efter förlossningen.
Barnmorskan Therese