Gravid – vad händer nu?

32254
gravid

Stort grattis och woo hoo! Du är gravid! Du kanske dansar av lyckorus och är strålande glad. Men i de stunder som du inte gör det undrar du kanske vad du ska göra härnäst. Här är de viktigaste sakerna som du kan göra i väntan på att träffa din bebis.

Räkna ut när ditt barn förväntas komma. Det gör du enklast med hjälp av en graviditetsuträknare. När du vet det beger du dig till vår graviditetskalender  där du kan gå in varje vecka för att få veta när du kan höra bebisens hjärtslag, ta reda på bebisens kön och så vidare.

Boka tid hos en barnmorska. Kontakta din barnmorskemottagning och boka tid för inskrivning. Det är bra att göra det så tidigt som möjligt för att få en tid. Vanligen brukar inskrivningen ske när du är gravid i vecka åtta, men kan skilja sig åt. Du kommer att träffa din barnmorska ofta så det är viktigt att personkemin stämmer. Skulle det inte kännas bra – byt! Det är din bebis och din kropp, det är viktigt att du känner dig bekväm och trygg.

Bestäm när det är dags att berätta om graviditeten. Vissa vill vänta tills efter den första trimestern är över och när risken för missfall minskar markant. Andra väljer att berätta direkt. Många berättar så tidigt som möjligt på sin arbetsplats för att kollegor ska veta varför man mår illa ofta, andra låter bli då de inte vill bli särbehandlade på jobbet. Tänk också över hur ni vill berätta nyheten. Personligen, på telefon, skriftligt eller kanske genom en bild på ultraljudet eller växande magen. Detta bör givetvis också vara ett gemensamt beslut. Kan bli jobbigt om du valt att hålla graviditeten hemlig bara för att upptäcka att din partner har berättat nyheten för alla sina 500 Facebookvänner.

Gå igenom er ekonomi. Barn kostar pengar. De är såklart värda varenda öre, men kan ändå vara en idé att gå igenom er ekonomi och planera inköp, både engångsköp som vagn och spjälsäng som barnomsorg och andra mer regelbundna utgifter.

Brainstorma bebisnamn. Vissa har namnen klara direkt, andra har det lite svårare att komma överens. En del väntar med att välja namn tills barnet är fött, medan andra bestämmer det tidigt i graviditeten. Det kan ändå vara roligt att spåna bland namn och det finns massor med sätt att hitta inspiration. Varför inte kolla in vår namngenerator, till exempel?

Ta hand om din hälsa. Gravid eller inte, det är alltid viktigt att sköta sin hälsa. Med en växande bebis i magen är det ännu viktigare. Börja med gravidtillskott så tidigt som möjligt. Din barnmorska kommer att berätta för dig om du till exempel behöver ta extra folsyra eller järn. Läs även våra artiklar om kostråd, träning och sömn för att kicka igång dina nya rutiner.

Ta reda på vad du ska undvika under graviditeten.  Du behöver inte leva i en steril bubbla, men vissa saker kan vara farliga för dig och barnet under graviditeten. Några saker du ska undvika är viss typ av mat, alkohol, tobak, för mycket koffein och vissa mediciner. Prata med din barnmorska och ta reda på vad just du ska tänka på.

Förbered dig på tidiga graviditetssymptom. Alla graviditeter är olika och det är inte säkert att du kommer att få några besvär överhuvudtaget. Men det kan vara bra att känna till att du kan bli illamående, kräkas, bli oerhört trött, få udda matbegär, ömma bröst och täta besök till toaletten.

Förbered dig på kroppsförändringar.  Du förväntar dig säkert en stor mage och större byst, men kroppen förändras även på andra sätt, sätt som du kanske inte är medveten om. Du kan få tjockare hår, mörkare hud, acne, svullna vrister, bristningar och åderbråck. Varje kvinna kan uppleva olika saker, men att veta vad som väntar kan hjälpa dig att hantera förändringarna bättre.

Införskaffa en graviditetsbok eller två. Att krypa upp i soffan med en bok om graviditet slår fortfarande det mesta. Varför inte en graviddagbok för att minnas din graviditet? (Tips: Min graviditet – en veckodagbok)

Tips! Vill du har en riktigt bra introduktion i början av graviditeten så kan vi tipsa om kursen ”Grattis du är gravid, vad händer nu?” som ges av Föräldrautbildning.se. Detta är en grundkurs som beskriver allt du bör tänka på i början av graviditeten och allt som senare kommer att hända vid de olika barnmorskebesöken.