Jag är gravid och luktar illa från underlivet

Illaluktande flytningar gravid

47118
gravid

Jag är gravid i v.18 och har mått toppen hela tiden. Inga problem alls förrän nu? I veckan började jag känna att jag luktade fisk i underlivet, vilket känns obehagligt. Jag är gift och har bara sex med min man. Jag sköter också min hygien och kropp så bra jag kan, så att bäbisen ska må bra. Tvättar mig nästan uteslutande med vatten i underlivet 1 gång/dag. Detta gör mig lite fundersam. Finns något jag kan göra, eller ska jag ta kontakt med min barnmorska? 

Dina symptom verkar helt normala och har du inga besvär m. klåda, sveda eller annat så avvakta. Under graviditeten har man ofta rikligare flytningar pga ökad slemproduktion. Så länge flytningarna är vita och tunnflytande- eller gulaktiga när de har torkat – är allt förmodligen som det ska. Men hormonerna som flödar under graviditeten kan få bakterierna i slidan att växa till sig, vilket kan ge upphov till svampinfektioner.

Symptom: tjocka kesoliknande flytningar ibland något rosa, sveda, klåda och irritation kring vulva. Det är mycket vanligt och behandlas m. receptfritt läkemedel från apoteket.

Om din flytning har en lite ”skummig” karaktär vill jag att du kontaktar din barnmorska för ett enkelt test. Kan röra sig om bakteriell vaginos och även det behandlas med läkemedel. Hygienmässigt så tycker jag att du skall fortsätta med din milda behandling av underlivet.

Barnmorskan Therese

Läs även: Vattniga flytningar under graviditeten och om mensvärk under graviditeten