Jag är gravid och har druckit alkohol

20716
Gravid alkohol
Alkohol gravid

Jag har en fråga om graviditet och alkohol. Jag blev troligtvis gravid runt den 18 dec men fick positivt svar nu den 2 januari. Det har varit 3 rejäla fester där i mellan med vin, sprit och öl.

Finns det någon som helst risk att mitt barn kan ha tagit skada jag är otroligt orolig. Jag och min man vill absolut ha barn men finns det någon möjlighet till att jag har skadat barnet så kanske man ska överväga abort? 

Jag tycker inte du skall oroa dig, kalasen var mycket tidigt i din graviditet. Däremot skall du undvika alkohol under resten av din graviditet. Allt alkoholintag påverkar fostret och det finns gott om vetenskapliga bevis för att dagligt drickande, liksom kraftiga berusningar, kan medföra allvarliga komplikationer såsom missfall, komplikationer under förlossningen och låg födelsevikt.

Det finns i och för sig knappast några belägg för att ett enstaka glas vin eller öl skulle skada barnet, men svensk expertis anser ändå att man bör undvika alkohol helt under graviditeten. Det finns ingen orm av alkohol som är bättre än någon annan: en liten flaska eller burk öl, ett glas vin eller några centiliter starksprit innehåller alla ungefär lika stor mängd alkohol.

Barnmorskan Therese

Läs även: Är det farligt att vara förkyld under graviditeten?