Implantationsblödning

Implantationsblödning när du är gravid

12676
Implantationsblödning
Implantationsblödning

Det är ovanligt att kvinnor märker av en implantationsblödning i början av graviditeten. Det inträffar dock och väldigt ofta förväxlas den då med mensen. Ibland kallas implantationsblödning även för en nidblödning.

Vad är en implantationsblödning?

En implantationsblödning är en blödning som sker runt vecka 2 eller 3 i graviditeten. Den uppstår när det befruktade ägget fäster i livmodern och är ett av de första möjliga tecknen på att man är gravid. Blödningen är liten och den upphör av sig själv. Blodet kommer från kvinnan och har inget med fostret att göra.

Implantationsblödning eller mens

Implantationsblödning inträffar vid samma tidpunkt då du normalt får din mens. Det är därför lätt att tro att det är mens du får, trots att du egentligen precis blivit gravid. Den stora skillnaden är att en implantationsblödning ofta är betydligt mindre än mensen som är rikligare. En implantationsblödning är även ofta mörkare i färgen. Följs det mörka blodet av rödare blod så kan du vara relativt säker på att det är mensen som kommer.

Hur kan man känna igen en implantationsblödning?

Först och främst så kommer den vid tidpunkten för mensen. Blodet är ofta mörkrött, brunt eller till och med åt det svarta hållet. Vid tidpunkten för en implantationsblödning kan du inte ta ett graviditetstest då det fortfarande är för tidigt. Vänta ytterligare en vecka och ta sedan ett test för att se om du är gravid.

Vad ska jag tänka på vid en implantationsblödning?

Om det är en implantationsblödning du upplever så är du faktiskt gravid. Du kan då uppleva typiska symptom på graviditet såsom illamående, trötthet, smärta i magen, humörsvängningar mm (läs mer om jätte tidiga graviditetstecken).

Har du inte gjort det så sluta direkt med alkohol och tobak. Undvik mediciner och alla former av droger. Försök att ta det lugnt och tänk inte för mycket. Låt ett graviditetstest visa om du verkligen är gravid (köp på Testlagret.se). Även om det är en implantationsblödning så är det ingen garanti för att graviditeten kommer att fullföljas. Tyvärr drabbas många kvinnor av missfall.

Läs mer: Nidblödning