Idag är vi framme vid vecka 23 (22+0)

5093

Processed with MOLDIV

image

God morgon!

Idag går vi in i vecka 23 och det är nu ”bara” 125 dagar kvar till bebis är beräknad. Vi får se om BF datum stämmer eller om lillkillen har en egen liten vilja och väljer ett annat datum. För mig får han gärna komma så fort han är färdig bakad, jag vill inte ha någon övergräddad bebis och hade helst velat ha honom här redan nu. Det här med att vänta är inte direkt min starka sida och har heller aldrig varit.

Bebis:
Din bebis är stor som en papaya och väger ca 550 g och är 28 cm lång. Den fortsätter lagra fett, men huden är fortfarande alldeles rynkig. Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar insulin och hormoner. Bukspottkörteln ger ifrån sig mer insulin så att blodsockret hålls på en normal nivå. Bebisens första bajs finns sedan en tid tillbaka i tarmen, den kallas mekonium och är grön. Ibland bajsar bebisen i fostervattnet redan innan den föds och då blir fostervattnet grönt. Bebisen rör sig mycket, speciellt på kvällarna, då kan det vara gymnastik i magen! Bebisens hörsel förbättras och den kan höra skillnad på ljud inifrån magen och utanför din kropp. När bebisen föds kommer den att känna igen din röst, tonläge och rytm.

Du:
Viktökning omkring 5 till 7 kg, om inte mer. Livmoderns mått är mellan 21 och 24 cm från pubisbenet och livmoderns topp. När livmodern växer trycker den mot urinblåsan och du blir kissnödig oftare. I denna period kan en del gravida drabbas av graviditetsdiabetes. Allteftersom magen växer så påverkas matsmältningen. Du kan uppleva förstoppning eller halsbränna. Du kan nu börja känna bebisens olika kroppsdelar genom magen. Ligamenten som håller upp livmodern töjer sig när barnet rör sig, det kan orsaka smärta i sidan av magen. Stimulera din bebis utveckling av nervssystemet redan nu genom att prata, sjunga, buffa och klappa på magen.

Mina egna tankar hittills:

• Positivt – Jag är fortfarande ganska liten (på gott och ont) men det har nog hjälpt min kropp att inte känna någon speciell belastning av graviditeten än. Jag har fortfarande god energi och har inte fått några dåliga laster.

•Negativt – Att jag är just ”liten” vilket också medför en oro att barnet ska vara för litet och inte växa som det bör, han har förvisso varit i bra storlek vid mina kontroller hittills men orosmolnet finns ändå ovanför huvudet. Någonting annat småjobbigt är att jag upplever min hy aningen sämre sedan jag blev gravid, vilket såklart inte är hela världen men ändå trist!

Jag hoppas att ni tycker denna, Gravid vecka för vecka är lika rolig att följa som jag. Berätta gärna om era egna graviditeter, vore roligt att höra era tankar i dem olika stegen.

Nu är det dags för en kopp morgonkaffe och sedan att promenera hunden. Efter det får vi se vad denna gråmulna dag har att erbjuda.

/Sofia