Huvudvärk

Huvudvärk gravid

24874
Huvudvärk gravid

Hormonförändring i form av ökat progesteron kan ge upphov till huvudvärk.

Även om huvudvärken kan vara olidlig ska du undvika läkemedel med acetylsalicylsyra som t.ex. Magnecyl och Ipren. Satsa hellre på paracetamolbaserade huvudvärkstabletter. Frisk luft och mycket vatten, samt rätt kroppshållning kan motverka att huvudvärken förvärras.

Huvudvärk under graviditeten

Att ha huvudvärk är relativt vanligt under graviditeten, vilket inte är konstigt med tanke på alla de förändringar som sker i kroppen när man är gravid. Normalt är det inte farligt och det går ofta över relativt snabbt.

Varför får man huvudvärk under graviditeten? 

Huvudvärk när man är gravid kan dels bero på hormonförändringar. Det kan även bero på illamående och kräkningar som gör att man kanske inte kan behålla mat och dryck. Även otillräckligt med sömn kan ge både migrän och spänningshuvudvärk. Stress och oro är en annan sak som kan påverka i den omfattning att det kan leda till huvudvärk.

Hur kan man lindra huvudvärken?

När du är gravid så ska du försöka att undvika tabletter. Om du känner att du måste ta något läkemedel så läs alltid bipacksedeln och rådfråga alltid läkare / apotek innan du gör det. Normalt är läkemedel som innehåller paracetamol okej, medans du ska undvika andra verksamma ämnen. Andra saker du kan göra för att lindra huvudvärken när du är gravid är:

  • Vila regelbundet. Att slappna av kan i ett mörkt och tyst rum kan hjälpa om huvudvärken beror på stress eller spänning.
  • Drick vatten. Vätskebrist kan leda till både huvudvärk och ödem.
  • Ät regelbundet. Huvudvärken under graviditeten kan bero på svängningar i blodsockret och det kan då hjälpa om man äter något för att höja blodsockret.
  • Frisk luft. Att gå ut i friska luften och ta en promenad kan göra undervärk för dig som är gravid.

Gravid och huvudvärk – när ska du söka hjälp?

Om du får en huvudvärk som du inte känner igen så ska du alltid vara vaksam. Om den dessutom infaller samtidigt som feber och slöhet så ska du kontakta vården för en kontroll. Rådfråga alltid din barnmorska eller annan vårdinstans om du är osäker. Huvudvärk är även ett symtom på havandeskapsförgiftning, så ignorera inte symtomen.