Hur vet man när man har ägglossning?

Hur kan du veta om du har ägglossning?

12317
När ägglossning

Ägglossning är när du släpper ett ägg från en av dina äggstockar. Om ägget befruktas av en sperma och fäster i livmodern så är du gravid.

Störst sannolikhet att bli gravid är det om man har sex ett par dagar innan ägglossningen samt fram till dagen för ägglossningen. Att förutspå när ägglossningen sker är ingen helt säker vetenskap, men det går att optimera sannolikheten att träffa rätt.

Läs även: Tecken på ägglossning

Olika metoder för att veta när du har ägglossning

Det finns flera olika sätt att försöka ta reda på när du har ägglossning. Väl prövade metoder är kalendermetoden, regelbunden mätning av kroppstemperaturen samt genom att använda ett ägglossningstest.

Använd kalendermetoden för att veta när du har ägglossning

Kalendermetoden utgår från den menscykel och kräver att den cykel är stabil, dvs att den cykel har samma antal dagar varje period. Metoden bygger på att din ägglossning kommer 14 dagar innan din nästa mens (första dagen med blödning).

Om du enligt kalendern bör få mens den 30e november, så innebär denna metod att du bör ha ägglossning den 16e november. Då du är fertil även dagarna innan din ägglossning så bör du försöka att bli gravid under ett fönster på fem dagar. I detta exemplet så är du således mest fertil under den 11e till den 16e november.

Att använda kalendermetoden för att veta när du har ägglossning är den enklaste metoden. Den är dock inte så exakt, även om du har en bra uppfattning om när din nästa period börjar. Anledningen till detta är att din ägglossning sällan inträffar exakt 14 dagar före mensen.

I en stor studie som genomfördes för ett antal år sedan så varierade dagen för ägglossning från 7 till 19 dagar före menstruationen bland kvinnor med 28-dagars cykler. Ägglossning inträffade 14 dagar före första mensdagen endast för 10 procent av kvinnorna. Kalendermetoden har således sina brister. Den är å andra sidan gratis och det kan vara värt att försöka om du inte har bråttom.

De ägglossningsuträknare du hittar på nätet är baserade på kalendermetoden. Här kan du räkna ut din ägglossning.

Mätning av kroppstemperatur för att förutsäga ägglossning

Ett annat sätt att ta reda på att ägglossningen är på väg är genom att mäta din kroppstemperatur. Man utgår då från den basala kroppstemperaturen (BBT) och letar efter förändringar. Din basala kroppstemperatur (BBT) är din lägsta kroppstemperatur under en 24-timmarsperiod.

Din basala kroppstemperatur får du fram genom att ta din temp varje morgon och anteckna resultatet. Ta den innan du äter, dricker, har sex eller ens sitter i sängen. Du bör ta tempen vid ungefär samma tidpunkt och använda samma termometer varje dag. Vid tiden för ägglossning så ökar din kroppstemperatur med 0,2 – 0,45 grader och beror på den ökade halten av hormonet progesteron. Temperaturökningen håller i sig ända till nästa mens. Det är denna förändring du ska försöka hitta.

För att bli gravid så gäller det att ni har sex eller inseminerar samma dag. Den ökade temperaturen kommer samma dag som ägglossning och din mest fertila period är den dagen samt dagarna innan.

Även denna metod fungerar bäst om dina perioder är regelbundna. Har du en oregelbunden cykel kan det vara svårt att hitta ett mönster och det är lätt att du hela tiden prickar in dagen efter. Tänk på att även feber kan spela in och påverka din mätning. En förutsättning för att använda metoden är således att du håller dig frisk.

Slem i underlivet – ett sätt att hitta ägglossningen

Ofta kombineras mätning av kroppstemperaturen med denna metod som innebär att man håller uppsikt på sitt underliv och dess flytningar. Under din menstruationscykel förändras mängden, färgen och strukturen på slemmet i livmoderhalsen. Detta orsakas av förändringar i hormonnivåerna.

Dagarna innan en ägglossning ökar mängden flytningar något och de blir tunna, hala och lite stretchiga (som äggvita). Just denna konsistens på slemmet i underlivet gör det lättare för spermierna att röra sig genom livmoderhalsen och fram till ägget. Detta slem bör du således märka av dagarna precis innan din kroppstemperatur ökar.

Tänk på att vissa läkemedel, tvål eller duschning kan förändra utseende och konsistensen på  livmoderhalsslemmet.

Använd ägglossningstest för att hitta din ägglossning

En annan metod för att veta när du har ägglossning är genom att använda ett ägglossningstest. Dessa test mäster dina hormonnivåer som förändras dagarna innan du ska ägglossning. Den vanligaste typen av ägglossningstest mäter nivån av hormon i urinen. Det finns även tester som testar din saliv, men dessa är inte lika exakta eller speciellt lätta att utläsa för den delen.

Ett ägglossningstest som mäter via urinen indikerar när din nivå av luteiniserande hormon (LH) har stigit, vilket vanligtvis betyder att en av dina äggstockar snart kommer att släppa ett ägg. När testet ger utslag så vet du således att det snart är dags för ägglossning. Som du vet är du som mest fertil på ägglossningsdagen och upp till fem dagar innan. När testet ger utslag är det således omedelbart dags att försöka bli gravid. Användning av ägglossningstest för att veta när man kan bli gravid är en metod som ofta ger ett något större fönster än övriga metoder.

Ägglossningstester finns i alla prisklasser. Alla är i stort sett lika säkra, så betala inte för mycket i onödan.

Tips: Här kan du köpa bra och prisvärda ägglossningstester