Hur tar sig spermierna lättast till ägget?

38476
Spermier och ägg

Jag och min sambo har bestämt oss för att försöka få barn. Så kommer man på så många underliga frågor man aldrig tänkt på förut.

Så vi undrar helt enkelt, när man haft samlag och mannen fått utlösning bör kvinnan ”ligga kvar” en stund och låta sperman vara kvar i slidan en stund innan man går på toan för att tex. kissa och torka bort sperman för att ha störst chans att bli gravid eller simmar spermierna iväg ganska direkt mot livmodern? 

Mitt svar är kort och gott: Ni kan inte påverka era chanser med att bli gravid med olika ställningar. Det tar ca 90 sekunder för spermier att sätta fart mot livmodern. När en man ejakulerar strömmar hundratals miljoner spermier ut i slidan. De håller en hastighet av ca 16 kilometer i timmen.

Spermierna är uppblandade med en sockerrik vätska som förser dem med energi för den strapatsrika resa som väntar. De snabbaste når fram till ägget på 45 minuter, de långsammaste behöver flera dygn på sig. De allra flesta spermier når emellertid inte alls fram till ägget. De rinner ut ur slidan, simmar vilse eller går under på vägen. Bara några hundra av de starkaste simmarna når fram till äggledarna, där befruktning kan ske. Lev som vanligt.

Barnmorskan Therese

Läs även: Tips för att lättare bli gravid