Hur länge helammar man?

9209

Så länge barnet vill, och så länge det känns rätt kan man amma kan man helamma i flera år om man så önskar. Mjölkproduktionen hålls normalt igång genom själva ammandet. Först när man tillsätter annan föda vid sidan av ammandet och barnet därmed dricker mer sällan, börjar mjölkproduktionen minska.

Livsmedelsverket och WHO (Världshälsoorganisationen) rekommenderar generellt att man helammar i sex månader Att helamma innebär att bebisen livnär sig enbart på bröstmjölk.

Rekommendationerna är som sagt generella och det är inte alltid det är möjligt att amma så länge. En del bebisar börjar visa intresse för att smaka annan mat tidigare än så, och några bebisar behöver lite komplement till bröstmjölken i form av t.ex. välling eller ersättning.

Kan du amma och barnet vill, så gör det så mycket det går den första tiden men slå inte knut på dig själv om ni av någon anledning måste avbryta.

Om du skulle bli gravid igen medan du fortfarande ammar är det inga problem. Du kan fortsätta amma så länge du själv och barnet vill. Det enda som händer när du är gravid, till skillnad från när du inte är det, är att bröstmjölken förändras till råmjölk mot slutet av graviditeten. Då kan ditt barn märka att det smakar annorlunda, varpå de kanske slutar amma av sig själva p.g.a. detta.

Andra reagerar inte alls på smakförändringen. Du själv kan dock tycka att det blir obekvämt att amma så småningom eftersom brösten redan är ömma av graviditeten. Det är helt individuellt hur man väljer att göra och huvudsaken är att både du och ditt ammande barn mår bra och är nöjda.

Läs även: Sluta amma