Hur kan jag lindra illamåendet så att jag kan jobba?

13409
Gravid illamående på jobb

Hur kan jag lindra illamåendet så att jag kan jobba?

Jag är i v 7 (6+1), min första graviditet. Jag har redan sedan v 5 besvärats av konstant illamående. Till en början var det mest på natten och morgonen och jag kunde hålla det i schack genom att äta lite och ofta. Sedan några dagar har dock illamåendet förvärrats betydligt och jag tillbringar stor del av dagen (och natten) i soffan med en hink bredvid. Har ännu inte kräkts, men går hela tiden med känslan av att jag snart skall. Har, som tur är, haft semester nu under 1½ v och har därför haft möjlighet att vila varvat med lätt motion (promenader). Är nu klart orolig över hur jag ska klara av att jobba på måndag. Jobbar som sjukgymnast och vill absolut inte att mina kollegor eller min chef ska få reda på detta ännu! Har du några tips på vad jag kan göra för att mildra illamåendet? Jag äter redan ”magvänlig” kost (pga tidigare mag-/tarmkatarr), ofta och lite. Vill helst inte ta några mediciner av rädsla för hur det kan påverka fostrets utveckling. Jag har läst ett par artiklar där man sett goda resultat av akupunkturbehandling (PC6) på illamående och kräkningar. Har du någon erfarenhet av detta? Vet du om det finns några risker med denna behandling (som exv ökad risk för missfall eller missbildningar)?

Jobbigt med illamående. Kan försöka peppa dig med att runt v.16 brukar det lugna ned sig. Kosten tänker du ju på, men försök att äta lite redan innan du stiger upp. Ha en skorpa och lite thé( i termos) bredvid sängen. Jag tycker din idé om att prova akupunktur är utmärkt. På många orter finns det akupunktur-utbildade barnmorskor som kan hjälpa dig. Din mödravårdcentral hjälper dig säkert med kontakt och även råd ang. läkemedel mot illamående t ex Postafen.
Barnmorskan Therese