Hur gammal får man va egentligen…

6198

När jag och min man var på mödravårdscentralen för att skriva in oss, frågade min man Niclas, 51 år, barnmorskan om hon tycker att vi är gamla föräldrar. Varpå hon svarade ungefär så här: ”Kvinnor har fött barn i alla tider, i alla åldrar. Det är helt naturligt. Det var bara på 70-talet som man skulle klämma ut alla på en gång”.

Jag blev så glad när hon svarade oss på det sättet. Hon fick mig att känna mig kvinnlig och mänsklig. Till skillnad från vissa personer i vår omgivning, som rynkar på näsan och tycker att vi har gjort fel, att vi faktiskt är för gamla.
Jag har lätt att ta andras åsikter personligt och bli ledsen, men i det här fallet väljer jag att luta mig mot naturen, livet och moder jord. Tack och lov får vi inte bestämma allt i livet, vissa saker blir ändå och det är det som gör livet spännande.
För mig var det en härlig överraskning att bli gravid igen för fjärde gången, trots att jag är 44 år gammal, en gåva ifrån ovan.

Jag tänker också på hur mycket samhället spelar in i våra liv och kanske inte styr, men påverkar våra beslut om familjebildning, genom riktlinjerna för föräldrapenning och föräldraledighet. Genom preventivmedel, som p-piller och kopparspiral, vilka blev vanliga för ca 50 år sedan. Hur trender skapas och blir viktiga att efterleva, i det omedvetna. Vi gör saker, tycker saker utan att egentligen ifrågasätta eller veta varför.