HUR förbereder man sig?

4249

Idag var vi på ultraljud igen. Även om jag varit inställd på att barnen kan komma tidigt ända sen jag fick veta att vi väntar tvillingar så var jag så sjukt oförberedd på att få höra det.
Idag fick vi nämligen veta att min tapp som redan förra veckan mättes till ”för kort” på förlossningen har nu blivit ännu kortare. Så idag påbörjades lite förberedelser för att barnen kommer att komma tidigt. Läkaren sa åt oss att ställa in oss på att de kommer att komma för tidigt. För som det ser ut nu så kommer de inte ligga kvar fram till igångsättning i slutet på april.

Även om jag varit så sjukt inställd på att föda för tidigt så var jag så sjukt oförberedd på att få höra det av läkaren och dessutom påbörja förberedelser för att de kommer för tidigt. Idag fick jag en spruta som ska hjälpa barnen att utvecklas snabbare. Den ”kuren” ska tydligen ges i två omgångar med 24 timmar i mellan. Så jag måste tillbaka imorgon för att få omgång nr 2.

Det känns jätte konstigt. Det är svårt att förklara. Jag trodde verkligen att det stannat av och att det inte skulle vara ”nån fara”. Sen får man höra att vi ska börja förbereda oss. Sen vet man ju inte om de kommer typ idag eller om 2 månader. Men nu är tappen kort och den har minskat ännu mer sen förra veckan. Så risken ökar. Fortsätter den minska i samma takt som denna vecka så kommer barnen om 3-4 veckor på sin höjd, risken kommer öka markant om knappt 2 veckor. Men det är om det fortsätter i samma takt. Peppar peppar att det saktar ner och helst stannar av.

Hur förbereder man sig? Vi vet ju inte ens vad som väntar. Kommer barnen bli friska? Det är ju iaf en större chans att de överlever och de väger idag runt 1 kg. Eller ska man räkna med en risk att förlora någon av dem eller bägge? Man vet ju verkligen inte, en del barn väger 600 gram och överlever, andra väger 3 kg och överlever inte.
Kommer det bli flera månader på sjukhus? Vad behöver vara klart här hemma? Vad ska man förbereda och hur förbereder man sig själv?

Det bara snurrar i huvudet med tankar. Än en gång förändras hela ens veckoplanering. Måste flytta på saker och avboka ännu mer. Läkaren sa att jag ska röra mig, men försiktigt. Men sen ska jag låta bli att anstränga mig, lyfta, träna osv.

Visst att man på ett sätt önskar att de kommer ut. Jag har ju inte mått så bra denna graviditet och det känns som att kroppen inte gillar att vara gravid. Men barnen hade ju gärna fått vara där inne ett tag till, man skulle varit längre fram i graviditeten än så här. Peppar peppar, så kanske de stannar inne två månader till. Men har vi otur kommer de denna månad. Jag vill ju att de ska vara färdigutvecklade och må bra när de kommer. Vilken tankeställare…
Det svåraste är nog känslan av ”hur förbereder man sig?”, läkaren sa ju ”förbered er på att barnen kommer för tidigt”. Hur blir man förberedd?