Hur förbereder jag mitt husdjur för bebisen?

6456

Redan i början av graviditeten kan ni förbereda ditt husdjur för barnets ankomst. Ni kan till och med börja när ni försöker bli gravida. Men även om det rekommenderas att börja så tidigt som möjligt, är det aldrig för sent att träna ditt husdjur för barn, ven om du redan har en baby eller ett litet barn.

Inred en privat och avskild plats för husdjuret och låt det vänja sig att tillbringa tid där. Välj en plats i hemmet där det inte blir stört, som en tvättstuga, hundbur, eller (om du har katt) en hög hylla. Ställ in matskålen, vattenskålen, filt och favoritleksaker. Detta kommer nämligen ge husdjuret en säker plats att gå till om det blir för högljutt och oroligt i resten av bostaden.

Ett av det de bästa sakerna du kan göra är att vänja djuret att få bekväm beröring där småbarn tenderar att vara ovarsamma. Till exempel mellan trampdynorna, i ansiktet, svansen, undersidan av kroppen, öronen och munnen. Börja med att försiktigt röra din hund eller katt på dessa områden. Glöm inte insidan av öronen, inne i munnen (endast på hundar!), toppen och undersidan av tassarna och alla sidor av svansen. Om husdjuret gör motstånd, försök att få någon att hjälpa dig att ge husdjuret mat eller godis när du gör övningarna. Gör detta åtminstone fem gånger om dagen i en två – fem minuters-period. Öva husdjuret samtidigt som sina favoritaktiviteter, som måltider eller lek så att övningarna kommer att associeras med roliga saker.

Är du orolig för att ditt husdjur inte kommer att reagera positivt på er nya familjemedlem, ta hjälp hos en veterinär eller beteenderådgivare. Detta är särskilt bra för förstagångs-föräldrar eller för ägare till djur som tidigare haft problem med småbarn.  Det är även bra för husdjur som beter sig annorlunda när matte är gravid.