Hur barn blir till – bli gravid

10039
Hur barn blir till

Grunderna i hur ett barn blir till känner de flesta till – en man och kvinna har sex och nio månader senare föds en vacker bebis. Men det finns faktiskt mycket mer du bör känna till än  bara det.

Läs mer: Graviditetstecken

Biologiska fakta om att bli gravid.

Hur utvecklar kvinnornas ägg?

Den kvinnliga kroppen förbereder sig i genomsnitt i cirka 35 år för möjligheten att bli gravid.

För kvinnor börjar en potentiell graviditet i äggstockarna, de två mandelformade körtlarna som är fästa på vardera sidan av livmodern.

Äggstockar levereras fulla av ägg. När du föds finns det runt 1 till 2 miljoner ägg  som ska räcka hela din fertila period. Antalet ägg är vid födseln mer än vad någon kvinna behöver under en livstid. Äggen börjar dock att dö av nästan omedelbart, och inga fler produceras någonsin under kvinnans liv.

Sammantaget frigör du förmodligen cirka 400 ägg under dina fertila år, som börjar med din första menstruation och slutar med klimakteriet (vanligtvis mellan åldrarna 45 och 55).

Under mitten av menstruationscykeln, sannolikt någon gång mellan den 9: e och 21: e dagen för kvinnor med en 28-dagars cykel, mognar ett av äggen i en av dina två äggstockar, släpps sedan och sugs snabbt upp genom öppnandet av närmaste äggledare. Dessa två decimeterlånga kanaler är på insidan täckta av ett slags hårstrån, eller cilier, som i böljande rörelser sveper ägget framåt. Detta gör att ägget flyttar sig från från äggstockarna fram till livmodern.

Denna frisättning, som kallas ägglossning, startar tiden då du kan bli gravid. Ägget lever bara cirka 24 timmar efter ägglossningen så det måste befruktas inom denna tid för att befruktningen ska inträffa. Om ditt ägg möter en hälsosam sperma på väg till livmodern kan de tillsammans börja processen med att skapa ett nytt liv. Ett befruktat ägg fäster i livmoderväggen.

Om ägget inte blir befruktat så avslutar ägget sin resa i livmodern där det antingen löses upp eller absorberas av kroppen. Ett obefruktat ägg leder sedan till att du får mens. Med mensen inleds nästa menscykel och nästa möjlighet att bli gravid.

Läs även: När har du ägglossning.

Hur gör män spermier?

En mans kropp arbetar nästan ständigt med att producerar miljoner mikroskopiska spermier, vars enda syfte är att tränga in i ett ägg. Medan kvinnor är födda med alla de ägg som de behöver under en livstid så är män inte födda med färdig sperma. Sperman måste produceras regelbundet och från början till slut tar det 64 till 72 dagar för nya spermier att utvecklas. Varje dygn produceras det mer än 200 miljoner spermier.

Den genomsnittliga spermien lever bara några veckor i en mans kropp, och drygt 250 miljoner spermier frigörs med varje utlösning. Så många behövs eftersom bara ungefär två av tio spermier klarar av att befrukta ett ägg. En spermie är cirka 0,05 millimeter stor och bär med sig mannens arvsmassa till ägget.

Spermier börjar utvecklas i testiklarna som är fyllda av nystan med flera hundra meter sädeskanaler. Testiklarna hänger utanför en mans kropp eftersom de är ganska känsliga för temperaturer. Är det för varmt så produceras inga spermier. Helst ska temperaturen inte vara över 34-35 grader, vilket är något svalare än den normala kroppstemperaturen.

När spermierna är nästan färdiga transporteras de till bitestiklarna, som fungerar som en stor spermiebehållare. En spermie som ligger kvar för länge i kroppen kan få skador på sin arvsmassa. Därför är det bra för kvalitén på sperman om mannen får regelbunden utlösning.

När mannen får utlösning strömmar spermierna från bitestikeln genom sädesledaren till urinröret. På vägen blandas de med sädesvätska från både prostata och andra körtlar för att skapa en ”sats” på 2-5 milliliter. Tack vare den långa svansen som med en piskrörelse för spermien framåt med en hastighet på ungefär 1,5 millimeter per minut. Endast ett fåtal av alla miljoner spermie klarar av den långa resan fram till ägget i kvinnans äggledare.

Läs även: Kan orgasm göra att du lättare blir gravid?