Hör bäbisen i magen våldet på TV?

3593
Scen ur

Det sägs ju att barnet hör musik och lär sig känna igen röster redan tidigt i graviditeten. På 1177 står att fostret kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen redan i v 16! Men, borde det i så fall inte också höra alla våldsamma saker jag ser på TV? Nyhetssändningar från krishärdar? Actionfilmer? Jag och min man har ganska samma TV-/film-/seriesmak och ser gärna serier som The last panthers (rekommenderas skarpt!), True detective och Game of thrones. Hur reagerar lilla ganska färdigbakade bäbisen i magen på det? Är det skrämmande och stressande att höra människoröster skrika i ursinne eller panik som vi sällan gör på riktigt. Och plötslig skottlossning eller otäck stämningsmusik?

Jag minns när vår första kille var nyfödd. På BB la vi en toffel i dörrspringan för han ryckte till och började skrika av det höga klicket varje gång dörren gick igen. Samma reaktion kom av skrapljudet av kniv och gaffel mot porslin. Det kändes inte som att han var van vid skarpa ljud alls. Hur dämpade är ljuden i magen egentligen?

Under den graviditeten gick vi ut ett gäng för att se Stefan Sundström. Jag tror jag var kring v 25. Konserten var ganska skränig och vild, vad jag minns. Ändå kan du ju hitta väsentligt hårdare musik än Stefan Sundström! Jag fick i alla fall sammandragningar bara jag gick in i lokalen. Följden blev att jag hängde i baren utanför och pimplade alkoholfritt saftvin medan de andra röjde på dansgolvet intill scenen. Var det bäbisen eller min kropp som reagerade? I vanliga fall älskar jag ju att studsa till ösig musik.

Kanske är jag fånig och onödigt fundersam nu. Kanske signalerar bäbisen eller kroppen när ljud inte gillas? TV-ljudnivån når ju aldrig en rockkonserts. Men ändå? Borde jag välja vad jag ser annorlunda?  

Jag slötittar aldrig på TV. Antar att det beror på en TV-torftig uppfostran. Säkert missar jag sådant som är sevärt, men jag prioriterar omedvetet bort TV-tid. Förutom när jag ser streamade serier då. Och då är jag kräsen – håller de inte måttet efter ett par avsnitt går de bort. Jag gillar egentligen humorprogram också, men där är jag om möjligt ännu mer kräsen. Humor är svårt. På rak arm kan jag bara komma på Solsidan och Klungans Ingen bor i skogen som vettiga humorserier.

Väljer ni bort TV-våldet under graviditeten? Och ni som har små nattugglor till bäbisar? Jag har bekanta som ser på TV på småtimmarna med sina spädisar. Vad vågar ni se? Någon del av mig har svårt att förlika mig med lilla skruttet framför de blodiga scenerna i Game of thrones.

Bild: en avrättningsscen ur ”The Last Panthers” © Canal+