Det här händer i gravidvecka 41-42

Texten nedan berättar om vad som händer när du är gravid i vecka 41 och 42

18036

Om du fortfarande är gravid efter vecka 40 finns det en del fördelar med detta även om det säkert mest känns tungt och jobbigt och du längtar efter själva förlossningen. 

Ju längre tid du är gravid desto mer mognar både din och barnets kropp. Hormonet relaxin som mjukar upp din bäckenbotten får en chans att hinna mjuka upp den ytterligare vilket kan göra din förlossning smidigare.

Dessutom mjuknar livmodermunnen och börjar öppna sig vilket gör kroppen ännu mer förberedd på att föda barn.

Att föda utav att kroppen sätter igång av sig själv är att föredra så länge du och ditt barn mår bra. Rutiner och information kring eventuell igångsättning diskuteras med din barnmorska som avgör om detta är aktuellt och remitterar i så fall dig till förlossningsavdelningen. I en del fall kan det även bli tal om kejsarsnitt. Olika sjukhus har olika rutiner och tidsbestämmelser för igångsättning.

Barnet när du är gravid i vecka 41

Ditt barn är i graviditetsvecka 41 och graviditetsvecka 42 redan fullgånget och redo för ett liv utanför din mage. De allra flesta barns föds innan de blir överburna, det vill säga fått stanna inuti magen i 43 veckor eller mer och i regel kommer förlossningen igång av sig själv inom de här två veckorna passerat.

Läs även:  Förlossningen  —  Tecken på att det är dags.