Det här händer i gravidvecka 32

Läs texten nedan för att veta mer om vad som händer i graviditetsvecka 32

40693

I graviditetsvecka 32 ökar du i vikt i snabbar takt än någonsin under din graviditet.  Din livmoder har nästan intagit sitt allra högsta läge, ungefär 12 cm ovanför naveln.

Gravid vecka 32
I graviditetsvecka 32 sover barnet 90-95% av tiden.

Dina inre organ börjar få trångt om plats och det är ovanligt om du känner dig förstoppad vilket beror på progesteron som hämmar tarmrörelserna liksom din egen oförmåga att röra på dig på ett normalt sätt samt att livmodern kanske trycker på tarmarna. Försök dricka mycket och äta mycket fibrer.

Din kropp börjar förbereda sig alltmer inför förlossningen och förvärkarna kan därför komma mer frekvent. Så länge de minskar intensitet efter en stund är de inget att oroa sig för.

Du märker förmodligen också av mjölkläckage från brösten, därför är amningsinlägg en god investering redan nu i graviditetsvecka 32.

Barnet när du är gravid i vecka 32

Barnet i din mage väger i denna vecka ungefär 1,8 kilo och är 44 centimeter långt. Det börjar bli ont om utrymmer i livmodern men barnet har kanske redan lagt sig med huvudet neråt och kommer ligga kvar så fram till förlossningen. Är du omföderska kan det dröja ett par veckor till innan barnet fixerar sig.

När du är gravid i vecka 32 sover ditt barn ungefär 90-95 % av tiden men sparkar förmodligen ändå då och då. Även andningsövningarna som stärker lungorna och hjälper de att mogna, pågår hela tiden.